Många medlemmar hör av sig till Villaägarna och är upprörda över de ständigt stigande elnätspriserna. Samtalen gäller inte bara de privata jättarna Eon och Ellevio, utan även statliga Vattenfalls drakoniska ökningar.
Dessa monopolföretag har förklarat krig mot vanliga svenskar och deras plånböcker
- En medlem från Älvsbyn uppmärksammade mig på att Vattenfall i Piteå Tidningen uppgav att de höjer priset med 12 procent från 1 januari 2024, jämfört med året innan. Det är dubbelt så mycket som årssiffran för inflationen 2023. Det är en helt orimlig höjning, men följer tyvärr tidigare mönster. Under det senaste decenniet har nätbolagen höjt sina avgifter nästan dubbelt så mycket som den genomsnittliga prisökningen i samhället, säger Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.
Blir mångmiljardbelopp – rakt ner i ägarnas fickor
Jämför man med Vattenfalls ökning från 1 juni, ligger ökningen på astronomiska 70 procent. Vattenfall motiverar höjningen med att de ska "underhålla och modernisera" elnäten. Men enligt en genomgång som DN har gjort går mångmiljardbelopp rakt ner i ägarnas fickor.
- Det är som om dessa monopolföretag har förklarat krig mot vanliga svenskar och deras plånböcker. Det finns ungefär 170 elnätsbolag i Sverige, men det är monopolisterna Eon, Ellevio och Vattenfall som tjänar de riktigt grova pengarna, säger Håkan Larsson.
Eons höjning blev vinst istället för nätinvestering
DN:s granskning visar att rörelsemarginalen har legat på upp till 40 procent för både Eon och Vattenfall, samtidigt som ett vanligt företag har legat på runt 8 procent. Eon har sedan skickat iväg tre fjärdedelar av sina vinster till ägarna - istället för att investera i utvecklingen av elnäten.
Denna monopolmarknad övervakas av Energimarknadsinspektionen. Men de har visat sig vara tandlösa i konfrontationen med elnätsmonopolen. Trots att de drivit många ärenden i domstol, har de inte lyckats säkerställa rimliga villkor för svenska villaägare.
Kontrollerande myndighet klarar inte av jobbet
- Det är uppenbart att vårt nuvarande regelverk inte är tillräckligt starkt för att kontrollera dessa monopolföretag, konstaterar Håkan Larsson.
Historiskt hanterade samhället monopol av denna typ, genom att lägga dem i kommunal regi. Ett monopol kan inte väljas bort, men om ett kommunalt monopol missköter sig kan medborgarna ändå visa sitt missnöje i demokratiska kommunval. Det har en prispressande effekt. Den möjligheten har medborgarna inte när det kommer till privata och statliga monopol. Man kan i den ekonomiska statistiken tydligt se att privata monopol ligger markant högre i pris än kommunala monopol. Värst i klassen är dock ofta statliga Vattenfall.
Regeringen är passiv mot prisrusningen
- Det är bara att konstatera att avregleringen inte fungerade och det är dags att skärpa regleringarna. Men när det kommer till nätpriserna har staten hittills varit passiv. Man får känslan att staten inte vill reglera hårdare, eftersom Vattenfall drar in mångmiljardbelopp till statskassan, säger Håkan Larsson.
Han fortsätter:
- Energi- och näringsminister Ebba Busch måste göra mer för att stärka elnätskundernas ställning gentemot nätmonopolen. Energimarknadsinspektionen bör få ett regeringsuppdrag att vidareutveckla elnätsregleringen eller göra om den helt.
Villaägarna kräver skärpt reglering
Det finns olika sätt att reglera en monopolmarknad. Vid reglering av naturliga monopol som elnät ska elnätsbolagen ges möjlighet att täcka kostnader för gjorda investeringar, varken mer eller mindre. Regleringen måste ha fokus på den svagare parten, det vill säga kunden. Idag är situationen den omvända.