Par skrattar. Fjällhus i vintermiljö.
Par skrattar. Fjällhus i vintermiljö.

Byggde fritidshus i fjällen

De köpte ett huspaket och fick hjälp med egna specialdesignade lösningar. Det blev ett åretrunthus med en extra stor hall och fönster som gav strålande sjöutsikt.

Tänk att ha ett fjällhus! Marie och Jonas fick höra talas om tomter till salu i Orsa Grönklitt och åkte dit och tittade. 

Det var ett väldigt vackert område och de fastnade direkt. Tomten de köpte ligger allra sist på gatan med utsikt över Orsasjön och Siljan.  

Valde att bygga i lösvirke 

Både Marie och Jonas är mycket intresserade av hus.  

– Det är själva skapandeprocessen som vi båda gillar. Det där att få börja från praktiskt taget ingenting och sedan anta den ena utmaningen efter den andra mot ett gemensamt mål. Det är en häftig resa och vi gör den väldigt bra tillsammans. 

Tomten i Grönklitt köpte de av hustillverkningsföretaget Fiskarhedenvillan som också erbjöd färdiga huspaket, men inget var riktigt så som Jonas och Marie ville ha det. 

– Det visade sig inte vara något större hinder. Vi valde att bygga i lösvirke och då kunde vi modifiera huset precis som vi ville. Så vi satte i gång och ritade in både de funktioner som vi absolut ville ha och de drömmar som vi ville få plats med, berättar Jonas.

  fjällstuga_interiör_villaagarna.jpg

Fackkunskap kombinerat med egen planlösning 

Med hänsyn till läget, möjligheterna till en enastående utsikt och med tanke på vinteraktiviteter som ofta kräver mycket förvaringsutrymme, växte deras egen variant av huset fram. Det är förstås ett stort plus att Jonas är snickare och kan byggnation och att Marie är skicklig på att skissa och hitta lösningar i detaljerna, men det är båda två som de facto genomför jobbet, både med hammare och penna.  

– Vi går åt två olika håll och jobbar med olika faser av projektet samtidigt. Oftast är det jag som bygger och Marie som spacklar och målar, beskriver Jonas.  

Jonas och Marie valde alltså ”godbitarna” ur Fiskarhedenvillans huspaket och erbjöds också hjälp av entreprenörer med fackkunskaper genom hela bygget medan de själva specialdesignade resten.  

– Vi försköt planlösningen en aning. Exempelvis gjorde vi kapprummet och hallen större för det visste vi redan i förväg att det skulle vi behöva för alla vinterkläder och skor. Och självklart ritade vi in ett rejält fönsterparti ut mot sjön. Det första man ser när man kommer in genom ytterdörren är utsikten, säger Marie. 

Åretrunthus med skotergarage 

I mars 2018 började markarbetena och lagom till sommaren var stommen rest, reglar och isolering på plats och betonggolvet gjutet. Det var dags för Jonas och Marie att ta över bygget själva. Semestern blev ett snickarläger  
i stället för avkoppling och totalt blev det hela 28 helger av pendlande från Uppsala till Orsa med bilen full av verktyg och inredning i bilen.  

– Vi blev mästare i logistik! Vi jobbade i veckorna, handlade på nätet och i butiker på kvällarna och sedan byggde vi i huset på helgerna.  

Ändå säger de båda två att det inte var betungande, bara roligt! Lagom till första advent samma år kunde de äntligen flytta in och fira en fin jul- och nyårshelg. 

Resultatet är ett åretrunthus med tyngdpunkt på det som vinterhalvåret i Dalarna kan erbjuda. I anslutning till huset har de byggt ett förråd, en vallabod och ett skotergarage. 

– Det vet alla som har varit på skidsemester att det blir väldigt mycket skrymmande utrustning och blöta prylar. Det är smart att ta chansen att tänka in det när man kan, säger Marie.    

fjällstuga_interiör_sovrum_villaagaren.jpg

Frånluftsvärmepump och vattenburen golvvärme 

Färgvalen inne i huset går i mysiga, mörka nyanser och materialvalen är gjorda med hänsyn till slitage från slalompjäxor och våta kläder. Uppvärmningen har de ordnat med frånluftsvärmepump och vattenburen golvvärme. Storstugan som har sex meter i takhöjd är husets självklara mittpunkt. Med sin loungeinspirerade inredning blev den precis den plats för umgänge som Jonas och Marie längtat efter. Braskaminen som tronar centralt i storstugan är hemmets hjärta och sprider både värme och ljus.   

– Vi njuter verkligen av att vara i huset. Det blev precis så som vi önskat oss. Att ha byggt det mesta själva ger också en alldeles speciell känsla.  

Tips för dig som planerar att bygga fritidshus 

  • Fundera på lösvirke eller byggsats 
  • Utgå från läget och hur du vill använda huset. Se till att få in det i ritningen.  
  • Ta hjälp - det kan löna sig att ha fackmän under hela byggprocessen, både i tid och pengar 
  • Sätt av tid för projektet, speciellt om du är aktiv under byggprocessen.
  • Samarbeta, det gör projektet roligare! 

fjällstuga_interiör_panorama_villaagaren.jpg

Ur Villaägaren nr 1 2023 

Text: Anna-Klara Aspegren  

Foto: Alexander Neimert och Emelie Langer 

Behöver du guidning inför valet av hus?

Valet av rätt husmodell är viktigt för att uppnå funktionalitet, komfort och stil i ditt nya hem. Läs våra tips för att fatta rätt beslut!

House Construction.svg

Välj rätt hus

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.