Patrik Wendelius
Fönster med spröjs och två blomkrukor
Fönster med spröjs och två blomkrukor

Funderar du på att byta fönster?

Då bör du först och främst fråga dig varför. Är det för att fönstren är gamla, slitna och dragiga, för att grannen har bytt eller kanske för att en säljare sagt att du borde? Vi ger dig råd om hur du underhåller dina fönster och vad du bör tänka på när du ska byta dem.

- Åldern säger exempelvis inte något om vad som behöver göras. Med rätt underhåll kan fönstren hålla flera hundra år, säger Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.

Att reparera delar av fönster kan räcka

Med eftersatt underhåll kan fönstren behöva ommålning och om någon del är rutten kan en delreparation av virket göras. Det som kan avgöra om fönstret ska renoveras eller bytas är hur kostsam denna ommålning och renovering blir.

En åtgärd kan vara att byta fönstrens inre glas mot energiglas. Det kan ge en 50-procentig förbättring av isolervärdet

Montera spaltventiler för bättre ventilation 

Att fönster är dragiga behöver inte nödvändigtvis vara negativt. Det kan bero på att luften de släpper in i huset är husets ventilation.

- Äldre hus med självdrag ska få in frisk luft via fönstren på ett eller annat sätt. Som en förbättring kan spaltventiler monteras i fönstrens karmar och då kan även luftflödet regleras. Spaltventilerna kan även förses med ljuddämpning för att minska buller utifrån, säger Patrik Wendelius.

Har du bestämt dig för byte av fönster – trots allt?

Om du ändå kommer fram till att du behöver byta fönster helt och hållet, bör du tänka på följande:

  • Välj material och utförande som passar just ditt hus. Tänk på att underhållsbehovet kan variera.
  • Välj fönster med låga U-värden. Ju lägre U-värde desto bättre isolering, men också större risk för kondens på utsidan av fönstret under vissa perioder av året. Det finns fönster med glas som inte får utvändig kondens. Fråga leverantören om detta.
  • Titta på tillbehör och extraval som kan behövas. Det finns fönster med inbyggt solskydd och med spaltventiler för ventilation och glas som skyddar mot fall och inbrott.
  • Gör en kravlista och stäm av mot leverantörernas erbjudanden.
  • Titta i monteringsanvisningen och bestäm sedan skriftligt med installatören att fönstret ska monteras och tätas enligt tillverkarens instruktioner.
  • Bestäm vilka arbeten som ska ingå utvändigt och invändigt, som exempelvis fönsterfoder, plåtarbeten, fönsterbänkar och målning.
  • Boka vid behov en besiktningsman för kontroll innan betalning sker
  • Även om det äldre glaset inte är ett säkerhetsglas förekommer idag särskilda krav på säkerhetsglas om glasets underkant är närmare golvet än 60 cm. Och om det är mer än 2 meters fallhöjd utanför fönstret, måste glaset vara laminerat.

Renovera dina fönster med Min Villa

I vår digitala tjänst Min Villa får du tips om hur du tar hand om dina fönster och vad som krävs vid bristande underhåll. Du kan också lägga in åtgärder som att måla träfönster och laga tätningslister i en underhållsplan för ditt hus.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.