Kvinna betalar räkningar i datorn och håller en bebis
Man signerar papper med penna
Blomstrande villaområde med svajande Sverigeflagga
Kvinna betalar räkningar i datorn och håller en bebis

Så mycket kostar ”kommunal byråkrati” i din kommun

Ska du installera en värmepump, varmluftskompost eller kanske ett enskilt avlopp? Då måste du ansöka till din kommun och betala för handläggningen. Villaägarna har jämfört priset för kommunal byråkrati i Sveriges kommuner och prislappen varierar kraftigt beroende på var du bor! Dyrast är Huddinge som tar nästan dubbelt så mycket betalt som Sollefteå och Ovanåker.

Måste allt bli dyrare hela tiden? Nej – det finns ingen naturlag som dikterar det. Ändå är ständig prisökning mer regel än undantag när det kommer till kommunernas handläggning i ärenden som berör din vardag.

Trots ett ständigt pågående arbete med organisationsutveckling och IT-investeringar som ger ny teknik och förenklar den administrativa processen så fortsätter priserna för kommunala tjänster att krypa uppåt. Vilken timtaxa kommunerna tar ut för handläggning av boendes ärenden skiljer sig dessutom kraftigt beroende på var i landet du bor.

Villaägarnas Riksförbund har undersökt kostnaden för kommunal byråkrati, uttryckt i handläggningskostnaden i kommunens miljötillsyn enligt Miljöbalken. Det kan för villaägaren handla om att få en varmluftskompost godkänd, en inspektion av det enskilda avloppet eller ansökan om att få installera en värmepump. Kostnaden är nästan hälften så stor i Sveriges billigaste kommun Sollefteå (840 kr) mot dess dyraste Huddinge (1672 kr).

Kommuner höjer priserna – helt i onödan

Östergötlands kommuner har i genomsnitt den lägsta timtaxan och står i kontrast till Stockholms läns kommuner som är dyrast.

Kommunerna ges möjlighet att årligen uppindexera taxan, men de kan också välja att avstå från en höjning. I undersökningen blir det tydligt att flera större städer har en högre avgift än omgivande mindre kommuner.

- Kommuner i storstäder har ofta dyrare timtaxor för handläggning. Men storstäder som Umeå och Norrköping klarar av att hålla en lägre avgift. Ett högre löneläge i Mälardalen skulle kunna förklara det högre genomsnittet i Stockholmsregion men förklarar inte skillnaderna mellan kommunerna i regionen, säger Jonathan Lindgren, Villaägarnas expert på kommunala tjänster och fortsätter:

- De ojämna och oförklariga prisskillnaderna visar att det är angeläget för kommuner att börja jämföra sig med varandra och söka en ”best practice” för att stävja kontinuerliga prishöjningar.

Se hela listan på kommunernas timtaxor till höger!

Lista: Priset för kommunal byråkrati

Kommunernas timtaxor för handläggning

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.