Sopkärl i olika färger
Barn håller i svart soptunna på gata
Taktoppar från villaområde i Örebro
Sopkärl i olika färger

Nya regler för sopinsamling påverkar dig!

2027 ska kommunerna ta över sopansvaret och du ska få ”hushållsnära återvinning”. Det blir ett märkbart skifte och Villaägarna uppmanar er som bor i hus att samlas och påverka när förändringen sjösätts. ”Tillsammans kan ni som bor i kommunen reda ut en del barnsjukdomar” säger Jonathan Lindgren, Villaägarnas expert för kommunala tjänster.

Snart förändras vardagen för landets villahushåll. Förpackningsavfall som tidigare behövde släpas i väg till en återvinningsstation ska istället sorteras upp och slängas i separata fack vid hemmet. Kommunens avfallsorganisation samlar sedan in det därifrån.

- För många kommuner i framför allt södra Sverige har det här systemet redan etablerats sedan flera år. Rätt utfört kommer det att innebära förhöjd service för villaägaren men det är också en omfattande reform som är olika svår att infria för olika kommuner.

Redan i år måste kommunerna hämta ditt bioavfall

Som ett led i reformen är det från och med 2024 obligatoriskt för alla kommuner att samla in det som kallas bioavfall (matavfall och trädgårdsavfall) i separata kärl. Flera kommuner har begärt dispens för detta. Dels av upphandlingsskäl eftersom man inte vill upphandla en sorts sopkärl nu och sedan behöva upphandla nya till 2027 med alla de kostnader det innebär för skattebetalarna. Dels har en del kommuner i främst norra Sverige svårt att se nyttan med reformen som helhet.

- I kommuner med stora avstånd ifrågasätter man nyttan med den här reformen. Det är inte svårt att sympatisera med det och hålla med om att miljönyttan kan bli svår att hämta hem när många fordon och sopkärl måste anpassas efter de nya kraven.

Du kan få flera stora soptunnor

En förändring med reformen är också antalet sopkärl som ska få plats på gården. Många hushåll har platsbyggda strukturer där de nya kärlen inte får plats. Hushåll kan gå från två kärl till flera och betydligt större kärl. I Villaägarföreningen Högsby-Oskarshamn bjuder man in till ett informationsmöte där kommunernas avfallsinsamlings aktör Kretslopp Sydost får möjligheten att berätta om förändringen men också ta emot frågor och synpunkter från villaägare.

- Jag ser gärna att fler föreningar gör som Villaägarföreningen i Högsby-Oskarshamn. Det gör att man tillsammans kanske kan få inflytande över utformningen av den här förändringen. Det är också viktigt att villaägare ställer kommuner till svars för eventuella taxeringshöjningar en del kommuner gör i samband med detta.

Reformen behöver inte innebära dyrare taxor

I Borlänge införs nu flerfacksinsamlingen till 2025. Två kärl kommer bli fyra vid tomtgränsen och 22 000 nya kärl köps in. Trots detta bedömer Borlänge Energi att man inte kommer behöva höja avfallstaxan varken under 2025 eller kommande år. I Villaägarnas driftrapport för 2024 framträder redan Borlänge med en taxa som understiger medelvärdet för riket och med länets näst lägsta taxa.

Villaägarnas driftrapport visar också att 66 kommuner sänker sin avfallstaxa relativt 2023. 40 kommuner avstår från att höja taxan. I synnerhet kommuner i södra Sverige där man redan infört fyrfackskärl klarar att sänka sin taxa eller avstå en höjning.  Från och med 2024 utgår en förhöjd ersättning som bekostas av förpackningsproducenterna och ska göra systemet självfinansierande.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.