Regeringen har presenterat sin budget för det kommande året 2025. För boende i villa finns många beröringspunkter där vardagen främjas eller försvåras. Budgeten ger också förutsättningar för nya möjligheter eller stänger dörrar som man tidigare tyckte stod öppna. Regeringen har till skillnad från förra årets återhållsamma budget i år haft vad som kallas ett reformutrymme motsvarande 60 miljarder kronor.
Ny egnahemsbebyggelse med Sverigehuset
Boverket får i uppdrag att ta fram förslag på hur ett typgodkännande av småhus kan genomföras. Myndigheten ska också undersöka förutsättningarna för att, med vissa begränsningar, bygglovsbefria uppförande av sådana typgodkända småhus, det så kallade ”Sverigehuset”.
- Genom att renodla processen för hur huset ska tillkomma kan det göras billigare. I kombination med förra årets stöd till kommuner för att detaljplanera ny villamark kan det bana väg för nya generationers möjlighet att bo i villa, säger Jonathan Lindgren.
198 miljoner till Tullverket för att motverka brottslighet
Det handlar om utökad bemanning, mer teknisk utrustning och utrustning för att stärka skyddet för tulltjänstemännen. Regeringen skriver att Tullverket behöver förbereda genomförande av förslag på ny lagstiftning om utförsel av stöldgods om bereds i Regeringskansliet.
- Det tyder på att det kommer en proposition som ska göra det möjligt att stoppa utförseln av stöldgods, vilket är ett krav som Villaägarna har drivit under många år, säger Lena Södersten.
Vindkraften ska förankras i bygden
För att öka incitamenten för kommuner och närboende att säga ja till ny vindkraft föreslår regeringen ett stöd till kommuner som påverkas av vindkraftsetableringar. Regeringen vill också införa kompensationsförslag till närboende som ska få ta del av intäkterna, och ha rätt att lösa ut sin fastighet till ett pris som motsvarar vad den var värd innan vindkraftsetableringen.
- Vi hade gärna sett att det här stod i budgeten i rena pengar istället för bara en avsiktsförklaring. En ytterligare grupp som också bör inkluderas är närboende till storskaliga solparker, säger Jonathan Lindgren.
Vindkraften ges också en morot för att bidra på ett bredare sätt till energisystemet. Med inrättandet av investeringsstöd ska investeringar kunna göras i energilager, flexibilitetstjänster eller andra systemtjänster så att kraftslaget kan kompensera för sin annars ojämna leverans till elsystemet. Förhoppningsvis kan även solparkerna kvalificera till stödet.
Dåligt att lämna stämpelskatten för fastigheter
Lika mycket som budgeten adresserar viktiga frågor för husägare ser vi att den också missar att ta itu med brådskande problem.
Stämpelskatten för skepp förslås tas bort vilket borde öppna upp för att också slopa stämpelskatten för fastigheter. Den gör det nämligen dyrt att flytta och motverkar att nya generationer kan flytta till hus såsom regeringen vill.
I samband med att en privatperson får lagfart för ett nytt hus, måste den betala 1,5 procent på köpeskillingen i stämpelskatt. Om huset kostat 7 miljoner kronor blir stämpelskatten 105 000 kr. Totalt fick statskassan in 10,4 miljarder kronor på detta sätt under 2023. Det är nästan lika mycket som den gamla fastighetsskatten inbringade under 2007 innan den avskaffades. Stämpelskatten för fastigheter är en uppenbar kassako som regeringen låter stå kvar i båset.