Villaägarnas Riksförbund skriver tillsammans med en rad organisationer på SVD Debatt om EU:s vattendirektiv som kan få katastrofala konsekvenser när det införs i Sverige. Hela landskapsbilden och oersättliga värden riskerar att gå förlorade när sjöar töms. Fler vatten i Sverige måste räddas genom att tillämpa de undantag EU-rätten medger, skriver Villaägarnas Riksförbund tillsammans med en rad organisationer på SVD Debatt.
Över 10 000 sjöar och dammar riskerar att torrläggas eller reduceras avsevärt som följd av prövningsprocessen kring dämmen och dammar. Det är vatten som stått i nuvarande tillstånd under hundratals år. Hus och sommarstugor som stått sjönära riskerar att bli stående vid ett sumpträsk istället för en glittrande sjöyta.
Landskapet förstörs när sjöar töms
Regeringens miljöminister har nu kommit med lagförslag där syftet är att få en större rimlighet kring konsekvenserna av direktivet. Men initiativet är för smalt eftersom det ensidigt handlar om att värna större vattenkraftverk.
Under hundratals år har många sjöar skapats till följd av att man dämde vattendrag för att nyttja kraften i vattnet till att driva sågar, kvarnar, hyttor och smedjor. Dämmena sträcker sig över flera sjöar uppströms ett vattenkraftverk och har många gånger var för sig en mycket begränsad ekonomisk eller energiproducerande roll. Det är därför svårt för ägarna att ekonomiskt finansiera de prövningsprocesser eller åtgärder som följer av direktivet. Istället hotar förebyggande rivning.
Förödande konsekvenser för djur, natur och fastighetsvärden
Listan på negativa konsekvenser av dammrivningar och sjötömningar kan göras mycket lång. Skyddsvärda djurarter såsom vattensalamandrar och trollsländor drabbas. Oersättliga kulturmiljöer försvinner. Vägar över dammar som håller samman samhällen måste byggas om och vattenvägar till bostäder på öar försvinner. Husgrunder i fastigheter vid sjöar påverkas av minskat vattentryck och grundvattnet sänks. Riskerna för skogsbränder ökar då markerna blir torrare och vattenreservoarer vid bränder försvinner. Växthusgaser kommer att släppas ut i atmosfären på grund av torrläggningar av tusentals sjöar med angränsande våtmarker. Risken för översvämningar ökar vid vårflod och kraftig nederbörd då regleringen av vattendragen försvinner. Stora fastighetsvärden påverkas när det strandnära läget försvinner.
Sverige inför direktivet hårdare än nödvändigt
Det framgår tydligt av EU:s vattendirektiv att eventuell miljönytta ska vägas mot bland annat kulturmiljö och rekreation, men det underlåter våra ansvariga myndigheter att göra, trots att riksdagen gett direktiv om att alla undantag som EU-rätten medger ska nyttjas.
Det finns enligt EU:s vattendirektiv möjlighet till att klassificera en vattenförekomst som kraftigt modifierat vatten (KMV). Det gäller vatten som genom mänsklig verksamhet har en väsentligt ändrad fysisk karaktär. En KMV-klassning sänker kraven på åtgärder. Möjligheter till klassning som KMV används dock inte i detta sammanhang av berörda svenska myndigheter.
Gör om och gör rätt – miljöministern!
Miljöminister Romina Pourmokthari har nu lagt fram lagförslag som avser åtgärda överimplementeringen av EU-direktivet. Att dessa förslag söker värna kraftproduktionen är lovvärt, men det räcker inte.
Lagstiftningen måste ändras så att vattennivåerna i uppdämda bebyggda trakter bevaras. För att värna kultur, landskap och livsmiljöer behöver regelverket för omprövningen skrivas om så att fler sjöar och vattendrag pekas ut som kraftigt modifierat vatten och får mindre stränga krav. Om hela Sverige ska värnas behöver perspektivet vara bredare än nu lagd remiss.
Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert Villaägarnas Riksförbund
Stina Persson, VD Säfsen Resort
Gustaf Hellström, ordförande Svensk Vattenkraftförening
Anna-Karin Andersson, Förbundsordförande Sveriges Hembygdsförbund
Anna-Maria Axelsson, Förbundsordförande Sveriges Civilförsvarsförbund
Lisa Bång, Butikschef Coop Fredriksberg
Susanne Andersson, samordnare Sjönätverket Säfsensjöarna
Jan Carlsson, VGO Rädda Grängen
Moa Rudebert och Jan Olsson, Järle kvarndamm