Införandet av verksamhetsområde i Norrbro för 27 fastigheter har utgått från en förutfattad utgångspunkt om att området skall kopplas upp till det kommunala nätet, istället för att som lagen kräver söka den bästa miljölösningen. Utgångspunkten har sedan låst fast kommunen i denna lösning. Kommunen har dock fortfarande möjlighet ändra sig och söka en lösning som löser det behov man identifierat – och som de boende kan tro på.
För de boende är den påtvingade uppkopplingen extremt ekonomiskt betungande och framstår inte minst efter flera haverier i kommunens avloppsnät som kontraproduktivt även ur miljöhänseende. När deras grannar utanför området nyligen beviljas lokala lösningar framstår processen för Norrbro som enögd.
Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning (VGS) motiverar i Din Lokaltidning v 39 beviljandet till grannarna med att gårdarna ligger ensligare och att deras anläggningar förses med infiltrerande kassetter.
Lokala lösningar billigare och bättre
De anläggningar som installerats är alltså en typ av infiltration, som rätt utformade och lokaliserade ger ett robust och allsidigt och skydd för miljön. De nya anläggningarna är placerade högt i markzonen och avskiljer merparten av föroreningar inklusive smittoämnen redan i den omättade zonen (mellan infiltration och grundvattenytan). Under transport i grundvattnet sker fortsatt avdödning av smittämnen.
De lokala anläggningarna har också en helt annan kostnad än vad fastighetsägarna i Norrbro riskerar att få, om de skulle kopplas upp till kommunens sköra och trycksatta nät. Tätheten mellan tomterna i Norrbro är betydelselös eftersom det tekniskt är fullt möjligt att anordna välfungerande infiltrationer. Om man anser skyddsbehoven är mycket höga för just Norrbro kan nya anläggningar i detta område, byggas med sorterande avlopp, dvs endast utsläpp av BDT vatten via enkla infiltrationer eller markbäddar.
Just lösningar av detta slag har de boende i Norrbro vid upprepade tillfällen efterlyst att få göra. Och helt mött kalla handen eftersom VGS enahanda ser inrättande av verksamhetsområde och uppkoppling till kommunalt nät som den enda lösningen för Norrbro.
Besluten måste följa verkliga behov
Redan i Sandvikens Vattentjänstplan (KF 2019-06-10 §103) framträder hur Norrbro framförallt framhålls som lämplig för verksamhetsområde utifrån dess position i anslutning till det kommunala rör som går igenom byn. När Behov och Möjlighet rankas för Norrbro får ”Möjlighet” ett betydligt högre värde än ”Behov”. Möjligheten att få till en för kommunen praktisk och ekonomisk försvarbar lösning framstår som utgångspunkten när VA-planen lades och har sen återkommit i de konsultrapporter som utgjort underlag för kommunen.
Verksamhetsområden skall bara inrättas om (risk för) olägenheter finns och i de fall sådana problem inte kan lösas med enskilda anläggningar. I det aktuella fallet tycks denna grundbult i Vattentjänstlagen ha förbisetts. Ingen behovsutredning finns genomförd som visar att rekvisiten enligt §6LAV är uppfyllda.
I sammanhanget bör också påpekas att Vattentjänstlagen är blind för kostnader. Att prioritera anslutning av bebyggelseområden efter möjlighet och ekonomisk kostnad/vinning är således inte förenligt med lagens mening.
Gör om och gör rätt!
Nu har kommunen ändå beslutat om ett verksamhetsområde. Men beslutet kan och bör rivas upp till förmån för en förutsättningslös behovsbedömning av behovet av en allmän VA-lösning. Frågeställningen om möjligheten till enskilda lösningar bör då prövas för Norrbro utifrån de lösningar som till exempel redovisas i artikeln i Din Lokaltidning v 39.
Tidigare har de avvisats utifrån felaktiga påståenden. Om kommunen trots allt vidhåller sitt beslut om verksamhetsområde krävs att även andra lösningar än uppkoppling till det kommunala nätet studeras. Det kan vara gruppvisa eller solitära lösningar av den typ som beskrivs i denna artikel eller andra lösningar. Sådana lösningar är sannolikt mycket bättre för de boende, för VA kollektivet och skattekollektivet än att koppla upp hushållen till det sköra kommunala systemet.
Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert, Villaägarnas Riksförbund
Peter Ridderstolpe, Tekn Lic. i tillämpad ekologi och VA-expert