Arbetslösheten har dessutom ökat, från under 7 procent hösten 2022 till 8,5 procent idag. Riksbankens egen resursindikator visar att Sverige befinner sig i en lågkonjunktur, då indikatorn nu ligger i det negativa spannet. Detta talar för att en mer aggressiv räntesänkning hade varit motiverad.
Det som fortfarande driver upp inflationen är stigande priser på tjänster (frisörer, försäkringar etc.), mat, kläder och nöjen. Däremot pressas inflationen ner av sjunkande kostnader för transporter, uppvärmning och inredning.
Lägre bolåneräntor – inte läge att binda
Att inflationen har minskat är på många sätt en lättnad för landets hushåll. Köpkraften gröps inte längre ur i samma takt som tidigare. Dessutom har bankernas räntor fortsatt att minska. Enligt SCB har de rörliga räntorna sjunkit från toppnoteringen på 4,9 procent till runt 3,5 procent, och den senaste sänkningen förväntas pressa dem ännu lägre.
Även bundna lån har blivit billigare. Både tvååriga och femåriga bundna lån ligger i snitt på runt 3 procent. Även om detta fortfarande är högre än innan inflationskrisen, då både rörliga och bundna räntor låg under 1,5 procent, går utvecklingen åt rätt håll – om än i för långsam takt.
Även om de bundna räntorna ligger något lägre än de rörliga, förväntas styrräntan fortsätta att sänkas. I detta läge rekommenderar Villaägarna därför inte att man binder räntan. Men det är ändå viktigt att vara aktiv! Den bank som idag har lägst rörlig snittränta är Landshypotek, med 3,2 procent.
Stigande huspriser under 2025
Bostadspriserna har legat relativt stabila sedan nedgången som följde på räntehöjningarna 2022. Även om priserna fortfarande är långt från tidigare toppnivåer, har de stabiliserats och börjar nu sakta stiga. Enligt prognosprogrammet "Indicio" väntas en fortsatt stabilisering och stigande bostadspriser under 2025.
Vad kan vi då förvänta oss av Riksbanken framöver?
Swedbank räknar med tre räntesänkningar under 2025, med 25 punkter åt gången, vilket skulle innebära att styrräntan landar på 1,75 procent till sommaren. Både Nordea och SEB tror att styrräntan bottnar på 2,0 procent under 2025. Handelsbanken gör en mer pessimistisk prognos och räknar bara med en enda räntesänkning, vilket skulle innebära att styrräntan stannar på 2,25 procent.
Med tanke på det låga resursutnyttjandet, stigande arbetslöshet och den dämpade inflationen är det sannolikt att styrräntan fortsätter att sänkas. En fingervisning ger den så kallade ”Taylor-regeln”, som matematiskt indikerar att räntan borde ligga inom spannet 0,1 till 2,4 procent. Detta innebär att Swedbanks prognos om 1,75 procent är fullt rimlig.
Det är dessutom helt nödvändigt, med tanke på de senaste årens kraftigt försämrade köpkraft, med bland annat ökade matpriser, kommunala avgifter, elpriser och elnätspriser.
Håkan Larsson
Samhällspolitisk chef för Villaägarna