Strax norr om Halmstad, mellan byarna Harplinge, Haverdal och Steninge, ligger en mjuk dalgång med havet i väster och omgärdad av skogsbeklädda åsryggar. Dalen mellan byarna är mycket bördig, av en kvalitet som annars inte går att finna norr om Skåne. I jordbrukslandskapet ligger många avstyckade gårdar och torp längs de små vägar som korsar dalen. I kommunens översiktsplan finns också en optimistisk plan för att varsamt bygga ut både Harplinge och Haverdal – att knyta ihop de båda byarna längs med kanten av dalen. Men allt vad som är tänkt för dalen hotas nu av ett antal företags planer om att anlägga storskaliga solparker på över 400 hektar.
Naturskön idyll hotas av storskalig solpark
Idag brukas dalens jordbruksmark och det odlas många grödor – havre, korn, vete, raps, potatis, ärter, bönor, gräs, klöver, sockerbetor – för vår livsmedelsförsörjning. Trots att det fortfarande är april när Jonathan Lindgren från Villaägarnas Riksförbund besöker de boende, så blommar rapsen på flera fält. I dalen ligger Skintaby som är några äldre gårdar som nu också fått sällskap av fyra nybyggda villor på avstyckade tomter. ”Bullerbyn” kallar man själva det lilla klustret av hus dit de fyra familjerna byggt och flyttat in under 2023.
Till en kaffe med opastöriserad mjölk från granngården berättar Madeleine Magnusson och grannen Susann Lindgren varför de valde att bosätta sig här i sökandet efter en plats att odla, njuta av tystnad och kunna ha verksamhet i hemmet. Madeleine nyttjar den natursköna trädgården för sin verksamhet där hon bedriver en grön rehabsverksamhet med yoga och retreater. Utsikten mot det omliggande naturpanoramat är ett stort värde för hennes verksamhet.
En relativt ny markägare sålde tomterna i Skintabys "bullerby" under 2023 under målande beskrivningar om dess natursköna kvalitéer utan att berätta om de parallella planerna på solparken. De boende känner sig nu lurade.
Precis längs gårdsgränsen på den norra sidan av Madeleines hus är den storskaliga solparken planerad. Västerut kommer ett mindre fält bestå för att därefter följas av ytterligare rader av 3,5 m höga kiselpaneler omgivna av höga stängsel. Det är en av dalens tre anläggningar och kommer vara på 150 hektar när den är klar. De boende upptäckte företagens planer av en slump i samband med att de ville lägga fiber och upptäckte att solparken planerades utanför gården.
Längst i söder har redan de första 45 hektaren blivit godkända enligt den snabba samrådsprövningen som går att göra i miljöbalken kap 12:6. Resten av de 400 hektaren som ska täckas under paneler kommer att prövas enligt 9 kapitel miljöbalken för ett miljötillstånd.
Boende ska bekämpa etableringen
Den förändrade boendemiljö som industrialiseringen av dalen innebär får stora konsekvenser för alla de boende. De gröna värden man flyttat hit för kommer i en ny situation. En sprucken glädje och med påverkade fastighetsvärden som gör en flytt såväl som nya investeringar mycket svåra. Susann Lindgren understryker att hon flyttat hit för att bli gammal här men att hon nu inte har ett val kring det längre.
De boende i dalen och de omgivande byarna tänker inte ge sig utan strid. Under kvällen efter Jonathans besök samlades man och bildade föreningen Harplingebygdens framtid för att i förenad form kunna bekämpa etableringen. Man blickar hoppfullt mot tidigare avgöranden i Västra Götaland där en miljöprövningsdelegation på länsstyrelsen avslog en storskalig solpark av hänsyn till de närboende. Ett antal rättsprocesser i Mark-och miljödomstolen har också avslagit solparker av hänsyn till bevarandet av jordbruksmarken.
Inte bara boendemiljön står på spel, den bördiga jorden har också en roll för Sveriges livsmedelsförsörjning
Inte bara boendemiljön står på spel, den bördiga jorden har också en roll för Sveriges livsmedelsförsörjning. Monteringen av hundratusentals stålprofiler riskerar skada markernas dräneringssystem, skuggeffekterna av panelerna gör att markens egenskaper förändras, och får lägre kolinnehåll under panelerna vilket leder till att växtförutsättningarna blir ojämna. Den bördiga jorden som Jordbruksverket i sin senaste rapport pekar ut som ”den sista yta att ta i anspråk för elproduktion från solceller” blir istället en kiselöken.
I samband med att Jonathan Lindgren besökte parken gjorde även Hallandsposten ett reportage där de intervjuade Jan Jönsson, vars hästgård i dalen omringas på fyra sidor av solparken. Endast uppfarten till gården blir ventilen ut.