Den 29 oktober deltog Villaägarnas samhällspolitiske chef Håkan Larsson i en debatt på TV4 om det nya flödesbaserade systemet för el.
Bakgrunden är att Svenska Kraftnät (SVK), med anledning av ett EU-krav, vill införa en modell som styr elens flöde baserat på elnätets belastning och inte enbart på var priset är högst. Det är i grunden bra och Villaägarnas kritik handlar egentligen inte om själva systemet, utan om att Svenska Kraftnät inte drog i bromsen och gjorde förändringar i modellen när de i sina testkörningar såg att priserna i Sverige sköt i höjden.
Hur mycket ökar elpriserna?
SVK:s testkörningar visar hur mycket priserna kan öka. Data över hela testperioden (två år) visar att priserna i elområde SE1 (Norra Norrland) ökade med 9 procent, SE2 (Södra Norrland) med 6 procent och SE3 (Mellansverige) med hela 14 procent, medan priserna i SE4 (Södra Sverige) i stort sett förblev oförändrade. (Källa: Energiföretagen)
Vad innebär då en 14-procentig ökning för SE3 på ett år? Elpriser varierar kraftigt, men om vi utgår från siffror för 2023 landade årskostnaden på själva elen (inklusive skatt och moms) på cirka 40 000 kronor för ett normalhushåll. Denna summa ökar till ungefär 44 000 kronor. Ovanpå det kommer förstås elnätskostnader, som även de ökar väldigt kraftigt.
Även södra Sverige drabbas
Det är framförallt vintermånaderna (oktober till mars) som är särskilt viktiga för småhusägare, då både förbrukningen och priserna är högre. För denna period ökade priserna i SE1 med 4 procent, SE2 med 5 procent, SE3 med 6 procent och SE4 med 6 procent (källa: SVK).
Beroende på vilken tidsperiod man tittar på varierar resultaten, och det är alltså inte korrekt, som ibland påstås, att södra Sverige skulle gynnas av det nya systemet. Tvärtom.
Varför ökar elpriserna i det nya systemet?
Det är framförallt två saker: För det första minskar handeln från elprisområden med lägre priser till högre, och för det andra flödar mer norsk el från norra Norge till södra Norge via svenska elkablar. Detta sänker priserna i Norge men höjer dem i Sverige.
Elnätet i Norge är inte lika väl utbyggt som i Sverige. På ett sätt kan det förstås ses som solidariskt att dela elnätet med Norge. Men å andra sidan är det svenska skattebetalare och elnätskunder som har bekostat det svenska elnätet, och man kan med fog kritisera att svenska elkunder nu kommer att straffas för det.
Det bör kanske nämnas att Norges motsvarighet till SVK hade i sin instruktion att värna norska intressen när de förhandlade med Sverige om modellen. Svenska Kraftnät hade däremot ingen sådan instruktion, och på sin hemsida skriver de tydligt: ”Svenska Kraftnäts roll är inte att säkerställa låga elpriser i Sverige.” Även detta är något som förtjänar kritik.
Massiv kritik från både kunder och producenter
Villaägarna är kritiska till att Svenska Kraftnät inte drog i bromsen när de såg hur det nya systemet skulle påverka svenska konsumenter och hushåll. De borde ha gjort justeringar i modellen för att mildra de negativa effekterna. Istället valde de att inte göra det, vilket kommer att leda till högre elpriser för både hushåll och företag.
I denna fråga har Energiföretagen och Villaägarna, som representerar olika intressen på elmarknaden, stått sida vid sida. Det är unikt. Även framträdande forskare som Mats Nilsson har varit mycket kritisk. I stort sett är det bara SVK som sett positivt på modellen.
Vad säger de politiska partierna?
Vänsterpartiet har i partiledardebatter kritiserat införandet. Även Socialdemokraterna har varit tydliga med att de vill skjuta på införandet. Regeringen har däremot valt att sitta på händerna.
Energiminister Ebba Busch sa visserligen i en partiledardebatt att de ska ”bråka” i frågan om de ser att priserna drar iväg. Men det är så dags att göra det då. Från Villaägarnas sida kommer vi ta Busch på orden och fortsätta ”bråka” med både SVK och regeringen. Och påminna energiministern om det hon sa i partiledardebatten.
Det är trots allt snart val, och elfrågorna kommer att komma högt upp på agendan. Det ska Villaägarna se till.
Håkan Larsson
Samhällspolitisk chef