Under sommaren har frågan om en eventuell turistskatt aktualiserats. Bakgrunden är att SVT frågat kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande i 30 kommuner med många gästnätter om de vill att en turistskatt ska tillåtas i deras kommun. I elva av kommunerna svarade en eller båda politikerna ja till förslaget.
Den här debatten har i sin tur lett till att flera insändare har argumenterat för att Sverige istället för en turistskatt borde införa en extra fastighetsskatt på fritidshus. Efter att ha läst insändarna har många medlemmar hört av sig till Villaägarnas Riksförbund.
Villaägarna sa tidigt nej
Villaägarnas Riksförbund är kritiska till en extra fastighetsskatt på fritidshus. Och frågan var faktiskt uppe till diskussion på Villaägarnas kongress redan 2005. Vid det tillfället föreslog en lokalförening i en motion att: "En speciell avgift ska utgå för de bostäder som innehas av dem som bor på annan ort." Kongressen avslog motionen.
Motionen skrevs dock innan fastighetsskattereformen 2007. Innan dess fanns en statlig fastighetsskatt, men den har sedan dess gjorts om till en kommunal fastighetsavgift. Och idag betalar fastighetsägare en avgift både för sin permanentbostad och för sitt fritidshus.
Betalar redan för driften
Som ägare av en sommarstuga betalar man dessutom kommunala avgifter till den kommun där stugan finns. De går bland annat till sophämtning, VA-avgifter och eventuella vägavgifter. Att lägga ytterligare en skatt på fritidshusägare framstår därför som orimligt.
Risk att hus förfaller
På många orter, särskilt i Norrlands inland, förfaller dessutom många hus på grund av bristande underhåll. De hus som barn och barnbarn behåller som sommarstugor fortsätter däremot att vårdas. Istället för att bli övergivna med flagnande färg och trasiga fönsterrutor, kan husen hållas i gott skick tack vare sommarstugeägarnas omsorg. Att införa en extra skatt på fritidshus skulle riskera att göra det svårare för många att behålla sina stugor och därmed också påverka fastigheternas skick.
Andra sätt att omfördela resurser
Villaägarna som organisation är alltså kritiska till en extra fastighetsskatt på fritidshus. Det finns andra sätt att omfördela resurser mellan kommuner, till exempel genom det kommunala utjämningssystemet. Många kommuner kämpar dessutom för att fler turister ska komma till dem, inte färre.