Intresset för solceller bland Sveriges villaägare är rekordstort. Höga elpriser och en osäker energimarknad har gjort att allt fler hushåll är villiga att göra stora investeringar för att ta kontroll över elräkningen.
2021 infördes det gröna skatteavdraget som ska göra grön teknik mer attraktivt. Avdraget kan användas för att installera solcellsbatterier och laddboxar med 50 procent skatteavdrag eller installera solceller med 20 procent avdrag upp till 50 000 kronor per person och år.
Tvingas vänta med betalning eller riskera förlust
Tidigare installerades solceller främst under vår, sommar och höst. Men i takt med efterfrågan har ledtiderna ökat och på många håll råder nu flera månaders väntetid innan den beställda installationen kan påbörjas. Det gör att solceller kommer installeras även i vinter.
Det är här problemet uppstår. Skattereduktionen för grön teknik godkänns av Skatteverket först när installationen är slutförd och betald – med andra ord, när den sista fakturan har betalats. Om delbetalningar görs på båda sidorna av ett årsskifte, till exempel i december och januari, får man endast avdrag på den sista betalning. Det innebär betydande förluster för husägaren.
- När du installerar solceller är det inte ovanligt att du betalar mellan 10 och 80 procent av den totala kostnaden i förskott. Årsskiftesproblematiken kan i värsta fall göra att du endast får avdrag på den sista och minsta summan som är det avslutande elarbetet. I pengar kan det bli en förlust på över 30 000 kronor. Det här är en lagtekniskt förseelse som gör att villaägare hamnar i kläm, säger Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert på Villaägarna.
Solcellsbranschen vädjar om en snabb regeländring
Företrädare för solcellsbranschen har vädjat till regeringen att ändra reglerna för att man ska kunna installera solceller året runt och känna trygghet i att det gröna skatteavdraget landar rättvist, vilket Dagens industri har rapporterat om.
”Vi är allvarligt oroade över att regeringen fortfarande inte har åtgärdat den så kallade årsskiftesproblematiken som innebär att villaägarna riskerar att bli snuvade på stora delar av det gröna avdrag som funnits med som en del av investeringskalkylen” står det i brevet som landat på Carolina Lindholms bord, statssekreterare på finansdepartementet.
Vi är angelägna om att få besked av regeringen om hur de kommer att åtgärda det här och kommer ta upp det när vi träffar dem i närtid, säger Jonathan Lindgren.
Så gör du för att inte missa gröna avdraget för solceller
Villaägarnas byggnadstekniska expert Malte Rungård avråder husägare från förskottsbetalning och tycker i stället att man ska avtala om en kort faktureringstid på fem till tio dagar efter godkänd slutbesiktning.
- Jag tycker inte att man ska betala i förskott. Solcellsföretagen har ingen kostnad för det här materialet och har de det så är det sannolikt ett företag med allvarliga likviditetsproblem. Det finns ingen anledning att gå in i den fällan och betala massa i förskott, säger Malte, men poängterar att det inte finns någon regel utan undantag.
- Om det är så att man behöver beställa paneler som är specialtillverkade för just det husets ändamål så är det skäligt att man betalar i förskott, för annars sitter företaget med paneler som de inte har nytta av.