Lagbok om brottsbalken
Tjuv gör inbrott

Tullen ska äntligen kunna stoppa utförsel av stöldgods

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss som föreslår att ett nytt brott införs som kriminaliserar utförsel av stöldgods. Villaägarna välkomnar förslaget, som har stöd i Tidöavtalet.

Villaägarna har under flera år krävt att Tullverket ska få möjlighet att stoppa utflödet av stöldgods. Den gränsöverskridande stöldbrottsligheten är ett stort samhällsproblem. Internationella stöldligor står för minst 50 procent av bostadsinbrotten enligt polisen. Även stöldgods från inhemska nätverk säljs utomlands. Försäkringsbranschen uppskattar att stöldgods till ett värde av ca 1,5 miljarder kronor förs ut ur landet varje år.

- Eftersom så få villainbrott klaras upp är det extra viktigt att tullen kan stoppa utförseln av stöldgods. Då finns åtminstone chansen att husägaren får tillbaka sina värdesaker innan de lämnar landet, säger Villaägarnas förbundsjurist Lena Södersten.

När Villaägarna började arbeta med frågan kunde tullaren inte agera på egen hand utan var beroende av att polisen kunde komma. Det var provocerande, både för brottsoffret och för tullaren. Sedan 2021 får tullaren ingripa mot misstänkt utförsel av stöldgods som upptäcks i den ordinarie kontrollverksamheten, men det löser inte problemet.

- Tullens ordinarie kontrollverksamhet görs huvudsakligen på ingående trafik. Det hjälper inte för att förhindra att stöldgods förs ut ur landet, säger Villaägarnas förbundsjurist Lena Södersten.

Nytt häleribrott kan ge 6 års fängelse

Nu föreslår regeringen ett nytt brott, utförselhäleri, som ska göra det straffbart att föra ut stöldgods ur landet. Den som begår utförselhäleri ska kunna dömas till fängelse i högst två år. Om brottet är grovt är straffskalan fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Fördelen med att införa ett nytt häleribrott är att åklagaren inte behöver bevisa själva stölden. Det räcker att egendomen objektivt sett rimligen kan antas vara stulen. Man ska till exempel kunna dömas för utförselhäleri om man transporterar, gömmer eller förvarar stöldgods och inte bara när man är på väg att lämna landet, utan även om man påträffas med stöldgods inne i landet. Om en person till exempel stoppas vid en rutinkontroll med misstänkt stöldgods i bilen kan det vara svårare att bevisa utförselhäleri, men då kan omständigheter som färjebiljetter eller sms som visar att personen är på väg att lämna landet inom kort användas som bevisning.

Även försök, förberedelse och stämpling till utförselhäleri och grovt utförselhäleri ska kriminaliseras enligt förslaget.

- Stöldligorna arbetar professionellt. Nu blir det möjligt att ingripa mot personer som hjälper till att organisera stölder, till exempel genom att spana och förbereda inbrott, hyra lägenheter där personer som begår brotten kan bo tillfälligt eller skaffa bilar som kan användas, säger Villaägarnas förbundsjurist Lena Södersten.

Det föreslås också att det nya brottet ska ingå i Tullverkets direkta brottsbekämpning. En tulltjänsteman föreslås få kroppsvisitera en person och genomsöka ett transportmedel i ett gränsnära område vid inresa till eller utresa från landet.

- Det här är rätt väg att gå. Men det krävs att Tullverket får de resurser som behövs för att klara uppgiften, både på kort sikt och över tid och att polisen prioriterar att utreda de brott som Tullverket upptäcker. Annars riskerar även detta förslag att bli verkningslöst.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2025.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.