Ta kontroll över din elförbrukning

Som medlem i villaägarna får du de bästa förutsättningarna att hålla dina energikostnader nere.

Läs mer om våra erbjudanden!

Glödlampa lyser

Den här vintern är det naturligt att känna sig orolig för de kommande månadernas räkningar med tanke på de stigande elpriserna.

Vi har därför listat våra bästa tips för att energieffektivisera hemmet och spara energi under höstens och vinterns kalla månader. Men först, något om hur olika uppvärmningsformer fungerar!

Direktverkande- eller vattenburen el?

Vilken är den bästa uppvärmningen för ditt hus?

Med direktverkande el får du el till huset direkt via elnätet. För att värma upp huset används sedan radiatorer (element) alternativt elslingor i golv eller tak där elen kan omvandlas till värme.

Med vattenburen el har du en elpanna som värmer upp vattnet i en behållare (eventuellt en ackumulatortank). Sedan åker vattnet i ett rörsystem som är kopplat till dina vattenelement eller golvvärme.

En av fördelarna med direktverkande el är att du kan skaffa ett styrsystem som går att temperatursänka dagtid när man är på arbetet eller är bortrest. Den kan du antingen styra själv via en app eller tidsinställa. Element är dessutom billiga och kräver nästan ingen skötsel. 

Vattenburen värme är dock billigare än direktverkande el och har bättre verkningsgrad.  Vattnet som värms av elpannan kan du även värma upp med pellets, ved eller värmepump om du så vill för att ytterligare spara pengar.

Vad drar mest el i hemmet?

Det som drar mest el är uppvärmningen - om du har direktverkande el som uppvärmningsform. Om du har andra uppvärmningsformer är det dina hushållsprodukter, som tvätt- och diskmaskin och hemelektronik på stand by som drar den mesta elen.

Det finns några bovar i hemmet som kan dra rejält mycket el och som kan påverka elräkningen, som du bör vara medveten om.

De största energibovarna i hus:

  • El-element
  • Eldriven golvvärme
  • Eldriven handdukstork
  • Hemelektronik i stand by-läge
  • Tvätt- och diskmaskin

6 enkla tips för att minska elförbrukningen

1. Häng tvätt istället för att torktumla

En genomsnittlig torktumlare drar från 1,5 kWh per omgång, beroende på energiklassning. Att hänga tvätten är för ett familjehushåll en quick fix för att få ned förbrukningen då torktumlaren brukar kunna ”gå varm” hela veckan.

2. Belysning & temperatur

Byt energikrävande ljuskällor till mer energieffektiva som LED-belysning. LED-belysning drar i snitt en tiondel så mycket energi än halogen.

Dubbelkolla temperaturen i kyl och frys. Optimal temperatur för dina matvaror och energiförbrukning är +4 grader i kyl och -18 i frysen enligt Energimyndigheten.

Du kan också spara cirka 5 % av din elkostnad för varje grad du sänker din inomhustemperatur. På med raggsockorna!

3. Se över inomhusventilationen.

Effektiv ventilation bidrar till att minska energianvändningen och bidrar till att säkerställa god kvalitet på inomhusluften.

Exempelvis kan du rengöra fläktar, ventiler och kanaler och göra filterbyten och injustering samt täta dörrar och fönster, för att se till att din ventilation presterar maximalt.

4. Dra ned på varmvatten-förbrukningen

Visste du att du kan spara varmvatten på att byta ut kranar och duschmunstycken i kök och badrum? Det beror såklart på vilka produkter du har från början.

Satsa på kranar som har lägre vattenflöde så går det åt mindre vatten och din varmvattenberedare slipper jobba lika hårt.

5. Luftvärmepump

Bor du i en villa och har direktverkande el som uppvärmning kan det vara bra att investera i en luftvärmepump. Det är ofta en bra investering som betalar av sig själv inom en femårsperiod. 

6. Lufta ditt vattenburna system

Har du vattenburet värmesystem, lufta dina radiatorer eller din golvvärme. Det  räcker att göra en gång per år och sparar energi.

Spara energi långsiktigt

Vill du få till långsiktiga lösningar för ditt hus, kräver det ofta större investeringar. Här är några saker du kan göra:

Tilläggsisolera 

Husets värme försvinner ut genom grund, tak, väggar, fönster och dörrar. För att minska värmeförlusterna är det viktigt att ytterväggar, tak och grund är ordentligt isolerade. Isolering eller tilläggsisolering kan minska husets energibehov betydligt, samtidigt som det är viktigt att göra rätt för att undvika fuktproblem.

Detta är en balans och kräver en bra fuktprojektering. Dessa åtgärder är ofta lämpliga vid större renovering då det kan krävas förstörande ingrepp på såväl utsida och insida av tak, väggar och golv.  

Byta fönster

Kan vara en bra åtgärd om det genomförs klokt och inte förvanskar byggnaden. Nya fina isolerglasfönster har ofta mycket mindre glasarea och inte lika nätta fina fönsterbågar som de äldre befintliga.

Det kan ändra husets karaktär och man kan få föreläggande om förvanskning. Genomför därför en grundlig bedömning med för- och nackdelar innan du tar ditt beslut.  

Dränera källaren

I vissa fall behöver ditt hus dräneras om. Det gäller framför allt om huset har en äldre dränering eller en nyare med bara en luftspaltsbildande matta, så kallad platonmatta, mot husväggen under mark. Dränera då om källaren och lägg in ett nytt värmeisolerande fuktskydd.

Uppgradera ventilationssystemet

Att uppgradera sitt ventilationssystem till FTX-ventilation är som en återvinning av värmen från frånluften via en värmeväxlare. 

 

Välkommen till ett förmånligare Villaliv

För endast 39 kr per månad får du tillgång till exklusiva erbjudanden, Sveriges mest kompletta expertrådgivning, smarta digitala verktyg och tjänster som gör ditt villaliv enklare, tryggare och förmånligare.