Bästa granne,
Varmt välkommen till vårt villaområde! Vi hoppas att du/ni ska trivas. Edsbergs villaägareförening bildades 1953 och är en opolitisk sammanslutning med syftet att tillvarata medlemmarnas intressen i deras egenskap av villaägare. Föreningen omfattar 75 fastigheter på Edsbergsvägen, Baronvägen, Oxenstiernas väg, Slottsvägen samt på norra sidan av Yxvägen.
Föreningen har en styrelse som består av fem ledamöter. Styrelsen förvaltar gemensam materiel för utlåning, anordnar sammankomster samt samverkar med kommunen.
Omgivningarna
Edsbergs slott och Edsbergsparken
Edsbergs gård uppfördes ursprungligen omkring år 1630 av proviantmästaren Henrik Olofsson.
Greven Gabriel Bengtsson Oxenstierna, riksskattmästare och kusin till Axel Oxenstierna, övertog gården någon gång under 1630-talet och fick sätesfrihet år 1647. År 1670, när huset gått i arv till sonen, Gabriel Gabrielsson, var kung Karl XI och änkedrottningen Hedvig Eleonora "till måltids".
Den förste "Rudbeckaren" på Edsberg, överståthållare Thure Gustaf Rudbeck, köpte slottet år 1757 för 360 000 daler kopparmynt. Redan 1760 ersatte han det gamla trähuset med ett gediget stenhus. Slottet blir då en tvåvånings, putsad tegelbyggnad med fasta framskjutande flyglar, täckt med ett valmat mansardtak. Stilen är förenklad fransk rokoko. Edsberg förblev i familjens ägo i knappt 200 år. Sollentuna kommun tillträdde som ägare 1955.
Slottet har under senare år genomgått omfattande renoveringar. Festvåningen som omfattar 400 kvm är nu öppen för tillställningar som bolagsstämmor, jubileer, festmiddagar, mindre konferenser, bröllopsmiddagar etc.
Edsbergsparken var fram till ägarskiftet privat mark men är nu en kommunal stadspark öppen för allmänheten. Parken runt Edsbergs slott har blivit en uppskattad tillgång och ett kulturellt andningshål för många människor som bor och arbetar i Sollentuna.
Du hittar mer om Edsbergs slott på www.sollentuna.se
Edsvik konsthall och Café Alkemisten
Landsnoravägen 42, Sollentuna
Öppettider: tisdag-söndag klockan 11.00-17.00
Stallbackens Vänner bildades 1986 och är en bygdegårdsförening. Föreningens målsättning är att få till stånd en bygdegård på Stallbacken. En bygdegård ska erbjuda lokaler för föreningar och enskilda i kommunen. Via Stallbackens vänner kan du bl.a. hyra Duvslaget som ligger i Edsbergsparken.
Sport och fritid
I närområdet finns tillgång till simhall, badminton, Friskis och svettis (har utomhusaktiviteter i Edsbergsparken under sommaren), bowling, bibliotek m.m.
Du hittar information om kultur, sport och fritid på www.sollentuna.se
Skola och förskola
Nedanstående skolor finns i närområdet. Information om övriga skolor i Sollentuna hittar du på:
www.sollentuna.se
Gärdesskolan (åk F-9)
Edsbergsskolan (åk 7-9)
Rudbecksskolan gymnasium
Villaägarnas riksförbund
Sedan 2005 är föreningen ansluten till Villaägarnas riksförbund. Detta bygger på att flertalet av medlemmarna i vår förening ansluter sig som privatpersoner till riksförbundet. Medlemskapet ger oss fördelar som man inte har som enskild medlem, t.ex. juridisk rådgivning och stöd vid förhandlingar, tillgång till egen webbplats osv. Styrelsen i Edsbergs villaägareförening har därför under året 2005 uppmanat alla medlemmar att ansluta sig till riksförbundet.
Gemensam material
Föreningen har materiel för utlåning som partytält, stege med målarkit, kompostkvarn.
Under "Gemensam Material" finns att läsa om sortiment samt bokning av partytält
Boendeförteckning
Föreningen har en boendeförteckning över medlemmarna som innehåller kontaktuppgifter
(adress, telefon och e-post). Förteckningen ligger till grund för vår grannsamverkan.
Meddela eventuella förändringar eller nya uppgifter till Jonas Sjöberg i styrelsen.
Grannsamverkan mot brott
Inom området har vi s.k. grannsamverkan mot brott. Det innebär att vi hjälps åt att hålla uppsikt mot oönskade besök, då vi är borta från vår bostad. Verksamheten bedrivs i samarbete med Sollentuna närpolis och huvudkontaktman i vår förening är Linda Ersten. Linda koordinerar kontakterna med vår närpolis i grannsamverkansfrågor, Curt Ahnlund. Föreningen delar ut särskild information om grannsamverkan.
Polisens telefonnummer
Tips, anmälan och frågor (dygnet runt): 114 14
Akuta lägen (dygnet runt): 112
Kraftledningen
Mätningar och all tillgänglig forskning visar att det inte finns någon anledning att vara orolig för magnetfältet från kraftledningen som går genom vårt område, trots att strömstyrkan kommer att öka något framöver. nedgrävning. Kraftledningen kommer enligt uppgift att grävas ner, 2018 men det är ännu inte klart vad som händer med marken.
Trädgårdsavfall och grovsopor
Föreningen har en bra kompostkvarn (se ovan) som man kan använda för att ta vara på det ris som blir i samband med skötsel av buskar, träd och häckar. Övrigt trädgårdsavfall kan lämpligen komposteras på tomten. Det finns också möjlighet att lämna trädgårdsavfall samt grovsopor på följande återvinningscentraler i vårt närområde, se länkarna för öppettider:
Hagbytippen, Täby
Kronåsen kompostanläggning
Man kan också beställa hämtning av trädgårdsavfall hos kommunens Kundtjänst på telefon 08-623 88 00. Man får då speciella kärl att sortera trädgårdsavfallet i.
Grovsopor är allt avfall som inte ryms i ditt vanliga sopkärl, till exempel kasserade möbler, cyklar, vitvaror, barnvagnar med mera -> Sorteringsguide
Sophämtning (sker på onsdagar, varje vecka)
Kommunen har differentierad taxa för sophämtning, vilket innebär att den som källsorterar mycket kan minska sina sophämtningskostnader. Villakunder kan välja att ha osorterat avfall i ett grönt 190 l kärl eller att sortera avfallet med bioavfall i ett brunt 130 l kärl och restavfallet i ett grönt 190 l kärl. Den som vill kan också skaffa en varmkompost och själv omvandla bioavfall till jordförbättringsmedel på den egna fastigheten.
Beställning av sophämtning sker hos Sollentuna Energis kundtjänst, tel. 08-623 88 00. Varmkompost ska skriftligen anmälas till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor.
Skötsel av allmänningar
Sker numera i kommunens regi. Vid bristfällig eller utebliven skötsel kan detta anmälas till kommunens felanmälan, tel 08-579 217 00.
Eldning på tomterna
Eftersom tomterna inom området är ganska små och husen ligger tätt, så har föreningen utfärdat en rekommendation om att man bör undvika att elda ris m.m. på tomterna eller allmänningarna.
Avlämning av återvinningsmateriel
På Rudbecks väg öster om Yxvägen strax bortom uppfarten till Skoldalsvägen finns en permanent återvinningsstation för pappers-, plast- och plåtförpackningar, glas och tidningar/tidskrifter samt batterier. Glas och batterier kan också lämnas i behållare vid parkeringen i Edsbergs Centrum.
El-avfall och annat farligt avfall (färgrester, oljor etc.) kan lämnas på Hagbytippen (se ovan).
Trafik inom bostadsområdet
Inom vårt bostadsområde gäller hastighetsbegränsning på 30 km/tim vilket är angeläget att respektera, särskilt med tanke på att det nu blir allt fler barnfamiljer här och att det är många skolbarn som passerar vårt område till och från skolorna i vårt närområde.
Vi vill också passa på att påpeka att hastigheten på Yxvägen och Landsnoravägen också är satt till 30 km/tim med hänsyn till de yngre oskyddade trafikanterna.
Läs mer om trafikregler i området.
Vinterväghållning inom bostadsområdet
Det har förekommit att kommunens entreprenörer inte kunnat utföra nödvändig plogning och sandning av våra vägar, då det stått bilar parkerade på vägarna. Detta har speciellt gällt Baronvägen, Oxenstiernas väg och Edsbergsvägen. Föreningen vill därför uppmana att man försöker undvika att parkera bilar på dessa vägar i samband med snöröjning.
Felanmälan
Vid fel gällande vägar, vatten- och avloppsledningar samt t.ex. lekredskap i vår lekpark vid Slottsvägen görs anmälan under ordinarie arbetstid till kommunens felanmälan på telefon 08-579 217 00. Vid akuta fel övrig tid ringer man SOS-alarm på telefon 08-454 25 60.
Läs mer på www.sollentunaenergi.se
Edsbergs Villaägareförening på Facebook
En sk sluten grupp har skapats på Facebook, en god möjlighet att
enkelt gå ut med information till sina grannar
-> Villaägareföreningen på Facebook