Årsmöte 2013

Kretsnytt var inbjuden närvara vid Järna-Mölnbos VÄF årsmöte den 14 februari.

Ett välplanerat möte inte minst vad gäller dokumentationen. En fin färgglad kallelse följdes upp med en mycket fin årsmöteshandling som innehöll uppgift om allt ett årsmöte skall hantera; dagordning, verksamhetsberättelse, ekonomisk rapport och revisionsrapport. Dessutom fanns en beskrivning över det gångna årets händelser och en verksamhetsplan för 2013.

  Torbjörn Pettersson

Synd bara då att endast en handfull medlemmar inklusive styrelsen hade möjlighet närvara. Med tanke på att föreningen har inte mindre än ca 680 medlemmar och med en så fin kallelse är det lite trist att konstatera att intresset inte är större.

Dessutom hade föreningen bjudit in Riksförbundets chefsekonom Daniel Liljeberg att tala om bolån och bolåneräntor. Ett ämne som är av intresse för i stort sett varje villaägare. Daniel uppehöll sig särskilt över det faktum att låntagare oftast vid nytecknande av ett lån får en rabatt, men som bara varar under del av lånetiden. När rabattperioden är över försvinner rabatten – utan särskild information och lånekostnaden ökar. Vid en undersökning av 1300 fall har det visat sig att drygt hälften av låntagarna har återfått rabatten efter samtal med långivande bank. Sensmoral: bevaka dina överenskommelser och var aldrig rädd för att förhandla med Din bank!

Vidare menade Daniel att det är dåligt av Staten, som ofta klagar på affärsbankernas höga bolåneräntor, att inte använda sitt ägande i SBAB och Nordea för att pressa ned räntorna. I stället tilllåts SBAB hålla de högsta låneräntorna. ”Här driver vi på”, menade Daniel.

Vi villaägare ondgör oss vid varje sänkning av reproräntan att inte bolåneräntan följer med nedåt direkt och med samma sänkning. Vid höjning stiger ju alltid bolåneräntan direkt med samma höjning som sker med reproräntan! Oftast försvinner hälften av en sänkning ”på vägen”. Dessutom anses skillnaden mellan vad banken betalar för sina egna lån enligt den sk STIBOR-räntan (Stockholm Interbank Offered Rate = en ränta som används när bolånebanker lånar pengar emellan sig) och den vi betalar alldeles för hög. ”Denna ränteskillnad finns det anledning att bevaka”, menade Daniel.

Daniel tog också upp problem som kan uppstå då ett bolån måste avslutas innan bindningstiden är slut. Läs mer om denna komplicerade fråga på förbundets hemsida.

 

Text och foto: Rolf B Bertilsson (utdrag från Kretsnytt 1-2013)