Ett stort antal intresserade kom till avfallsanläggningen, flera av dem medlemmar i vår förening. Vi fick en genomgång av renhållningsordningen som består av en avfallsplan och lokala avfallsföreskrifter. Det bjöds på fralla och kaffe.
Därefter berättade personalen om anläggningen och vi gjorde en rundvandring i den optiska sorteringsanläggningen och fick en grundlig beskrivning på hur optisk sortering av sopor sker och hur de gröna påsarna sorteras bort från övrigt avfall. Vi pratade även om hur viktigt det är att avfallet läggs i väl förslutna påsar så att det inte rullar löst avfall på banden.
För oss villaägare tror jag att ett antal olikfärgade påsar kommer att underlätta, jämfört med avfallskärl med flera fack - som behöver två avfallskärl, vilket tar plats. En deltagare, som vid sitt sommarboende i Laholms kommun, påstod att behållaren där matrester förvarades drog till sig flugor och det luktade illa efter ett tag. Han fick själv rengöra behållaren efter varje tömning av matavfall. Systemet i Halmstads kommun blir därför bättre.
Att byta system vore, enligt HEM, en stor kapitalförlust på 100-tals miljoner, då nya kärl och fordon måste anskaffas. Som i allt så finns det för- och nackdelar. Kostnaden för kommunens invånare blir lägre om man behåller nuvarande optiska sortering. Visst finns de som föredrar kärl med flera fack (typ i Laholms kommun). Vad som sker i framtiden vet väl ingen?
Alla kommuner måste ha en renhållningsordning som består av en avfallsplan och lokala avfallsföreskrifter. Avfallsplanen innehåller uppgifter om avfall inom kommunen och hur man arbetar för att minska avfallets mängd och farlighet.
Jag kommer inte ihåg när nästa visning kommer att genomföras vid avfallsanläggningen. Besöket för min del var mycket givande!