-
Hur lång tid innan planerad byggstart bör man skicka in bygglovsansökan för att vara säker på att få ett beslut i tid?
Enkla ärenden tar ca. 6 veckor, vi har 10 veckor på oss att lämna ett beslut när ärendet bedöms vara komplett. Viktigt att veta att bygglovet består utav två skeden, första skedet är själva bygglovet med ritningar på huset och placeringen. I andra skedet så behöver man få startbeskedet innan man får påbörja projektet. I det andra skedet så finns det ingen direkt tidsbegränsning för kommunens del. För er del så behöver ni dock påbörja byggnationen inom två år efter bygglovet beviljades, annars är bygglovet inte giltigt längre och ni behöver ha ett startbesked för att få påbörja byggnationen. OBS! Man får inte påbörja byggnationen tidigare än 4 veckor från det datumet bygglovet beviljades, även om man har ett startbesked.
För att få ett startbesked i enklare ärenden så behöver man skicka in ett förslag på en kontrollplan. Vid mer komplicerade ärenden så krävs det även konstruktionsritningar, brandskyddsbeskrivning (om byggnaden står närmre en annan byggnad än 8 meter), vatten-och avloppsritningar och ventilationsritningar (om projektet innehåller kök eller badrum).
Vid dom mer komplicerade ärenden behövs också en kontrollansvarig. Certifierade kontrollansvariga går att hitta på ri.se. Ni ska redovisa redan i det första bygglovsskedet vem som är er kontrollansvariga.
Vad en kontrollplan ska innehålla kan en kontrollansvarig hjälpa till att ta fram vid dom komplicerade ärenden. Vid dom enklare ärenden så behöver ni själva ta fram ett förslag på en kontrollplan. Ni kan läsa mer om kontrollplaner genom att söka på ”Kontrollplan” på halmstad.se.
Om man ska bygga ut något eller bygga något nytt i Halmstads kommun så behöver man även beställa ett kartmaterial från oss. Det tar i regel 4 - 6 veckor innan kartmaterialet levereras till er. Vi tar ut en avgift för kartmaterialet och det är en avgift som är utöver avgiften för själva bygglovet. Hur mycket kartmaterialet kostar beror på vad det är som ni planerar att bygga, om det exempelvis är ett nytt hus så kostar kartmaterialet mer eftersom den är mer detaljerad än det kartmaterialet som behövs om ni exempelvis ska bygga ut.
2. Vilka är de vanligaste felen som man gör och därmed behöva skicka in kompletteringar. Hur skall man göra för att enklast undvika felen?
Bristfälliga ritningar. För att under vika att göra fel, kontakta oss (Mattias) för råd och hjälp.
3. Finns det några enkla tumregler som gör det enklare vid till exempel planering av renoveringar. Vad kan ni göra eller får ni göra för att hjälpa fastighetsägare vid till exempel planering av renoveringar/bygglovsansökan för att undvika fel.
Kontakta alltid Bygg och miljöförvaltningen Mattias Svensson och beskriv vad du tänker göra, så får du råd. Du behöver ej bygglov eller anmälan för underhåll eller renovering om inte byggnaden har höga kulturvärden, då krävs en anmälan i stället. Bygglov fodras för att ändra utvändigkulör på fastigheten (nyanser kan vara okej) detsamma på takbeläggning.
4. Vanligaste bristerna i bygglovsansökningar – vad behöver man oftast komplettera med?
Bristfälliga ritningar, ta hjälp av arkitekt, byggkonsult eller snickarfirma som erbjuder att ta fram ritningar åt er.
5. Vad händer om det finns ett svartbygge vid överlåtelse av fastighet. Vems är ansvaret? Var kan man snabbt hitta beviljade bygglov?
Svartbygget följer fastigheten, ny ägare är ansvarig. En köpare har stor undersökningsskyldighet. Bygglov behövs för inglasning av befintlig altan (uterum). Finns en preskriptionstid på 10 år.
Kontakta Mattias för att kolla om fastigheten har bygglov på sig.
6. Vilka regler har kommunen för kontroll att byggloven följs?
Den som ska söka bygglov för exempelvis tillbyggnad eller nybyggnad behöver beställa ett kartmaterial av oss som visar det befintliga byggnadsbeståndet på fastigheten. Om det skulle framkomma på kartan eller i bygglovsgranskningen av ritningarna att det finns ett byggnadsverk som inte har bygglov för sig, då kommer ett tillsynsärende att upprättas.
När bygglov och startbesked har getts och byggnationen är färdig, då ska en lägeskontroll beställas av oss på Bygg-och Miljöförvaltningen. På en lägeskontroll kontrollerar vi att bygglovet har följts, om bygglovet inte har följts så försöker vi att hantera saken i det befintliga ärendet, annars upprättas det ett tillsynsärende.
7. Kontrolleras det att inga byggen har uppförts utan bygglov?
Görs inga kontroller om ingen anmälan kommer in. Annars kan det framkomma i en granskning utav ett bygglov om fastighetsägaren ska bygga något nytt på fastigheten.
8. Hur gör man enklast ett överklagande och vad är det viktigt att tänka på i en sådan process?
Överklagan ska ha kommit in inom fyra veckor till kommunen från det datumet som bygglovet beviljades, hur du gör kan du utläsa från bilagan som kommer med bygglovsbeslutet. När överklagan har kommit in så kommer Bygg-och miljöförvaltningen kolla om överklagan har kommit in inom de fyra veckorna och om de har gjort det, så kommer ärendet sedan skickas vidare till Länsstyrelsen för vidarehantering.
9. Tillgång på tomter för småhus, kostnader.
Allt finns på kommunens hemsida. Tomt- och småhuskö - Halmstads kommun
10. Planerade nya bostadsområden, hyres-, bostadsrätt och småhus.
Se svar på punkt 9.
11. Regler för installation av solelpaneler för småhus, monterade på tak eller på tomt.
Rekommenderar att söka på ”Solceller eller solfångare” på halmstad.se eller ringa till oss på våra telefontider på onsdagar kl. 11-12, kl. 15-16 och torsdagar kl. 11-12 eller kl. 13-14 på numret: 035-13 70 00.
12. Folkparken, arbetsläget?
Miljöutredning pågår om det är lämpligt att bygga fastigheter där.
Kan ta något år innan besked.
13. Regler för staket, häck vid fastighetsgränser och mot väg.
Plank vid fastighetsgräns högst 1,10 meter utan bygglov och för mur är det högst 40 cm utan bygglov. Vid infart får dock inget vara högre än 80 cm.
Häck finns ingen begränsning i höjd förutom vid infarter. För mer information, sök ” Häckar, träd och buskage på privat mark” på halmstad.se
14. Bro över Nissan vid Frennarp?
Arbetet pågår, besked kommer inom snar framtid.
15. Annan information av vikt som villaägarna bör ha kunskap och kännedom om.
Om ni vill titta på detaljplanen som gäller för er fastighet eller om den är kulturklassad, så kan ni söka på er adress eller på er fastighetsbeteckning på sidan: karta.halmstad.se.
-----------------------
Villaägarna södra Halland