- Fråga dig själv: har jag använt det här de senaste två åren? Och vad är rimligt att jag sparar? Många gör misstaget att sortera ut allt som kan förvaras istället för att tänka efter om de verkligen behöver alla sakerna, säger Anna Hydén, ordningskonsult på företaget Ordningsexperterna.
Vi köper allt mer
Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, ökade hushållens utgifter för möbler, inredningsartiklar, hushållsutrustning och förbrukningsvaror med 32 procent mellan åren 2010 och 2017. Att vi svenskar gillar att handla råder det alltså ingen tvekan om.
Var hamnar dina kläder?
- I genomsnitt låg textilkonsumtionen på mellan 13,5-14 kg per person och år mellan 2008-2019. Under 2020 sjönk konusmtionen till 12 kg per person.
- Varje svensk slänger i genomsnitt 7,5 procent textil i restavfallet (soppåsen varje år). Därtill kommer det som slängs på återvinningscentralerna, uppskattningsvis 1,7 kg per person och år.
- Välgörenhetsorganisationerna i Sverige samlade in 38 300 ton textilier (3,8 kg per person) under 2016. Det är en ökning jämfört med en tidigare undersökning från 2008 då siffran (för de åtta största välgörenhetsorganisationerna) uppskattades till 26 000 ton (3 kg per person). Undersökningen för 2016 visade också att cirka 72 procent (27 700 ton) av den insamlade textilen exporterades.
- Mängden återanvänd textil i Sverige har ökat, från 5 700 ton 2011 och 6 500 ton år 2013 till 7 800 ton år 2016. Däremot har andelen återanvänt per person och år inte ökat utan ligger på samma nivå som 2011 (0,8 kg), vilket beror på en befolkningsökning under samma period.
Släng inte - ge bort
Anna Hydén tycker inte att du ska slänga saker som du inte vill ha.
– Det mesta går att återvinna eller så kan du skänka bort grejerna. På så vis blir du av med grejerna samtidigt som du gör en insats för miljön.
Om garaget eller förrådet är väldigt rörigt är Anna Hydéns tips att dela upp arbetet.
– Ta en hylla i taget, ett hörn i taget. På så sätt blir det bra från grunden och inte halvbra. Ett vanligt misstag är att du tar på dig ett för stort jobb och fastnar i små detaljer. Sakerna flyttas bara runt från en plats till en annan.
Hur ska sakerna förvaras?
Ofta använder du lådor och hyllor som redan finns hemma, men det kan vara bra att tänka till även här. I ett garage fungerar stadiga och djupa hyllor av metall utmärkt. I förråd blir det ofta bra med trähyllor och lite finare täckta lådor. Det ger ett ordnat intryck.
På vinden kan sakerna förvaras i större plastbackar. På så sätt får du bättre koll på vad som finns där. Saker som används dagligen eller veckovis ska vara lättåtkomliga medan exempelvis julpyntet kan stuvas undan mer.
– Det kan kännas jobbigt att börja röja och organisera sina saker, men när det är klart mår du så mycket bättre. Vi märker alltid av en stor lättnad hos våra kunder när ett projekt är färdigt, avslutar Anna Hydén.
Så får du ordning i garaget
Anna Hydéns fem tips till dig som vill ha fint i garaget:
1 Fixa en del av garaget i taget - en hylla eller ett hörn
Risken är annars att du tar ut alla saker på uppfarten, tröttnar, plockar in allt igen och att resultatet blir sämre än innan.
2 Ha bra förvaringshyllor
I ett garage är det bra att ha lite djupare och framför allt stadigare hyllor som klarar av mer vikt. Enhetliga förvaringslådor gör mycket för helhetsintrycket.
3 Rensa
Spara inte saker du inte har använt på två år. Skänk till välgörenhet, gör en god gärning för någon annan och miljön.
4 Kategorisera
Förvara saker som hör ihop på samma ställe så att du inte behöver leta. Fritidssaker för sig, verktyg för sig, trädgårdsredskap för sig etc.
5 Säsongsförvara
Ha bra säsongsbetonade saker framme. Har du en källare eller vind så förvara gärna skidor, pulkor och snöskyffel där under sommaren.