Krisberedskap för villaägare
En kris kommer ofta plötsligt och därför är det bra att vara förberedd. Här har vi samlat matnyttiga råd för hur du står stadigt i ditt hus om krisen kommer.
Läs vår guide till krisberedskap
Exklusiv för dig som medlem
Frågor om hemberedskap vid kris?
Här hittar du frågor och svar om att förbereda sig själv och sitt hus inför det oväntade.
Att vara förberedd för en kris är viktigt eftersom det kan förse dig och dina nära med nödvändiga resurser när samhällets vanliga service och tjänster inte längre fungerar. Genom att ha tillgång till mat, vatten, värme och kommunikationsverktyg kan du öka din och din familjs trygghet.
För att vara väl förberedd bör du se till att ha följande:
Mat och dryck: Hållbar mat som kan förvaras utan kyl eller frys samt tillräckligt med rent dricksvatten, minst tre liter per vuxen och dygn.
Värme: Förbered alternativa värmekällor som kan drivas av fotogen, gasol, diesel eller ved. Det är särskilt viktigt om elen försvinner under vintern.
Kommunikation: Se till att du har tillgång till en radio som drivs med batterier eller vev/solceller för att ta emot viktig information från myndigheter via Sveriges Radio P4 och Sveriges Television. Du kan också använda krisinformation.se eller ringa informationsnumret 113 13.
Planera för att kunna klara dig själv och dina nära under minst några dagar, upp till en vecka eller längre om möjligt. Anpassa din hemberedskap efter dina egna behov och resurser. Prata med anhöriga och grannar om hur ni kan förbereda er tillsammans för att öka er gemensamma trygghet.
Grannar som känner varandra hanterar kriser bättre enligt MSB. Att ha etablerade relationer i grannskapet gör det enklare att söka kunskap, dela resurser och genomföra andra gemensamma insatser.
För att grannsamverkan ska fungera när det gäller är det bra att komma i gång innan en kris kommer. Här hittar du våra bästa tips om grannsamverkan.