Gult betonghus på gata
Gult betonghus på gata

Luktar ditt hus illa?

Att det luktar illa i ett hus kan bero på många saker. Personlig hygien och hur ofta huset städas, till exempel. Men huset som sådant kan också vara problemet. Här går vi igenom husets vanligaste luktbovar och hur du kommer åt dem.

En frisk och fräsch inomhusmiljö är viktigt för både kropp och själ. Speciellt för oss svenskar eftersom vi tillbringar 90 procent av vår tid inomhus. Tyvärr är inte fallet så i många hus.

Dålig lukt kan vara hälsofarligt

Ungefär 40 procent av landets villor har problem med en mer allvarlig typ av lukt. Det handlar om så kallade luktsmittade hus. Ofta är det äldre trähus där stommen har blivit impregnerad med träskyddsmedel som innehåller hälsofarligt klorfenol. 

Att problemet är så utbrett beror på att träskyddsmedlen med klorfenol var standard under byggboomen. Det vill säga när egnahemsrörelsen var på topp och miljonprogrammets byggande och renoveringar ekade genom landet.

Under 1950-talet fram till slutet av 1970-talet var det mer regel än undantag att husens stomvirke impregnerades med klorfenoler. Den kemiska substansen kunde nämligen bromsa upp mögeltillväxt och motverka röta.

Men allt eftersom tiden gick uppvisade klorfenol även andra mindre positiva egenskaper: Den spred, ironiskt nog, även en mögelliknande lukt som förorenade hela huset – och gav de boende en rad olika hälsoproblem som exempelvis mental trötthet, torr hud och huvudvärk. Idag råder det totalförbud mot klorfenoler i Sverige.  

Dåligt byggda hus ligger bakom problemet

Hus från 1950-talet fram till slutet av 1970 talet har ofta fuktproblem eftersom de står direkt på en betongplatta. Problemet uppstår när fukt från marken vandrar upp genom plattan och in i husets grundkonstruktion. Den fuktiga miljön gör det möjligt för mögel och bakterier att få fäste. Möglet och bakterierna sätter i sin tur igång en kemiskprocess där klorfenol omvandlas till kloranisol som är en lättflyktig gas. Över tid tränger sig gasen sig upp från husets grundkonstruktion vidare genom allt byggmaterial och slutligen in i huset.

Hela huset kan behöva rivas ut

Den fräna lukten från kloranisol-gas sätter sig överallt och är mycket svår att bli av med.  

Du kan behöva göra huset stomrent, alltså blåsa ut hela huset.

- Allt material som har blivit luktsmittat behöver bytas ut – innerväggar, golv och innertak. Du får räkna med att lägga ut från hundratusentals till miljoner kronor beroende på hur stort huset är, säger Jerker Andersson, fukt och saneringsexpert på företaget LFS.

Enkla åtgärder kan också fungera

Men Jerker Andersson påpekar att det inte alltid är nödvändigt med så drastiska åtgärder. Det varierar från fall till fall.

- Det kan räcka att sätta in en avfuktare i grunden för att skapa ett bättre klimat kombinerat med en undertrycksfläkt som skickar ut den dåliga luften. Vi har också så kallade fotokatalytiska luftrenare som reducerar lukter i inomhusluften och lukter som har satt sig ytligt i husets material, säger Jerker.

Bor du några veckor om året i ett fritidshus vill du kanske inte riva ut hela huset för dyra pengar, utan du nöjer dig med en avfuktare och undertrycksfläkt. Ofta behöver du en avfuktare och undertrycksfläkt trots att du har rivit ut byggnadsmaterial för att hindra att den dåliga lukten kommer tillbaka.

- Det är aldrig bortkastade pengar att börja med att installera en avfuktare och undertrycksfläkt, menar Jerker.

Husmorstips för att få bort dålig lukt 

Som bekant kan dålig lukt också komma från andra ställen än husets grund. Köket är ett sådant exempel. 

Luktar det illa i köket kan det vara matrester i vattenlåsen.

- Ta det som vana att med jämna mellanrum hälla kokhett vatten i vasken, slasken eller diskmaskinen. Kemiska bekämpningsmedel är starka och effektiva, men inte så bra för miljön. Mitt tips är därför en hederlig husmorskur. Det fungerar minst lika bra. Rör ihop en blandning av bikarbonat, salt och varm vinäger och häll ner det i vattenlåset, berättar Jerker.

En annan luktbov är vattenlåsen i badrummet. Hår, fett och smuts samlas där och luktar efter ett tag.

Ett kanske mindre känt problem är dålig lukt från tvättmaskinen.

- Sköljmedel och tvättmedel är en grogrund för mögel och bakterier som kan leda till dåligt lukt. Det som händer är att det blir avlagringar i tvättmedelsfacket och i kanalen ner till trumman. Efter ett tag börjar kläderna lukta illa. Känsliga människor kan till och med få problem med andningsvägarna, ögonen och slemhinnorna. Att rengöra tvättmedelsfacket och kanalen ner till trumman är alltså viktigt, men också att regelbundet köra riktigt varma tvättar för att hindra bakterie och mögeltillväxt i tvättmaskinen, säger Jerker Andersson.

Vissa väggfärger kan ge dålig lukt

Lösningsmedel i väggfärg är en annan vanlig orsak till lukt. Till exempel medlet Texanol som luktar starkt och finns i väggfärg för att färgen ska hålla sig blandad.

En del väggfärger, särskilt lite billigare fabrikat, tar lång tid på sig att härda och torka, vilket också kan orsaka lukt. Att vädra ut ordentligt när det är nymålat är därför extra viktigt.

- Om den starka lukten är farlig för de boende vet man inte riktigt. Det finns ingen fullständig forskning, men man vet att människor med någon kemisk intolerans, så kallad multipel kemisk känslighet, mår dåligt i denna typ av miljöer, avslutar Jerker Andersson.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.