Slit och släng-tänket har vi lämnat bakom oss
Att bygga nytt sekelskiftshus eller ett hus i gammal stil blir allt mer populärt, men vad behöver du tänka på om du vill skapa en byggnad som på riktigt fångar detaljerna och andan i den stil du siktar på? Villaägarna har pratat med Eric Norin och Elise Wiklund på Tradition Arkitekter, som är experter på just den här typen av arkitektur, och fått deras bästa råd till dig som vill bygga hus i gammal stil.
1. Gör ordentliga ritningar – få huset på papper först
Det är billigare att göra fel på papperet än på bygget. Rita och planera så mycket som möjligt och så detaljerat som möjligt innan ni börjar bygga. ”Measure twice and cut once”, brukar det ju heta.
Att anlita en arkitekt i tidigt skede är ofta en garant för att saker blir rätt redan från början. Men många försöker spara in på budgeten och tänker typ ”Det löser vi på plats eller tar längs vägen”. Det riskerar ofta att bli ett misstag och kosta mer i slutänden.
När man pratar med husbyggare två tre år efter de flyttat in, berättar de ofta att det som de är minst nöjda med är just det som de ”löste längs vägen”. Det kan vara en sak som att den tänkta duschen inte får plats eftersom man inte gjort en ordentlig VA-plan, En sådan plan hade kostat några tusen men så struntar man i den och upptäcker i stället mot slutet att toaletten nu måste stå där duschen skulle ha varit eftersom det bli på tok för dyrt att bygga om hela badrummet.
Att ha saker på ritning är också bättre än en muntlig förklaring, om man vill ställa någon till svars ifall något blivit fel. Likväl är ritningen ett gott underlagför att försäkra sig om att man har förstått varandra rätt. Så att ta rätt hjälp och upprätta ordentliga ritningar redan från början kan vara mycket klokt.
2. Kolla omgivningarna
– hur passar ditt nya hus in i området?
Anpassa och bygg i harmoni med platsens lokala traditioner. Material, färg och form behöver samspela med andra traditionella byggnader i närområdet för att er nya byggnad ska upplevas som en del av helheten. Exempelvis brukar äldre hus byggda innan 1930-talet ha brantare takvinkel än yngre hus. Ett enkelt knep är då att bygga ett brantare sadeltak eller mansardtak för att få till ett äldre uttryck.
Oftast finns en detaljplan som styr hur du får bygga i området. Om alla villor i området är tvåvåningshus med sadeltak får du troligtvis inte bygga tre våningar och platt tak där. Det är värt att tänka på redan när du köper tomten. Det är kommunens detaljplan eller översiktsplan som bestämmer hur du får bygga på tomten.
Ofta kan det vara till fördel för den juridiska bygglovsprocessen om ditt bygge passar in på platsen och är uppskattat av grannarna. Klagomål bromsar ofta bygget i bygglovsskedet.
3. Sekelskiftshus kan se olika ut - lär dig skillnaderna
Definiera i vilken stil ni vill bygga – Jugend, Schweizerstil, allmoge, nationalromantik, tjugotalsklassicism eller kanske nyrenässans? Varje stil har sina egna typiska drag och attribut som man måste ha koll på för att fånga rätt känsla och uttryck. Problemet är många gånger att man inte riktigt har koll på stilen och dess förutsättningar. Istället blandar man hejvilt. Det blir sällan bra.
Ju mer trogen till stilarten man är, desto mer sannolikt är det att resultatet blir bra. Om man ändå vill ta ut svängarna, och ”måla utanför linjerna” så råder vi att du tar kontakt med en någon som verkligen har specialkunskaper i just historiska och traditionella byggnader.
Studerar och analyserar man äldre byggnader noga förstår man hur snillrikt och ofta genialiskt komponerade de faktiskt är. Det finns många gånger aspekter och detaljer i byggnaderna som visar på kunskaper och traditioner som funnits i tusentals år. Detta bör man ha stor ödmjukhet och respekt inför. Traditionell arkitektur handlar om mer än påklistrade ornament.
4. Lägg krut på rätt detaljer
Lägg pengarna på det som spelar roll – riktiga fönster och dörrar som du kan underhålla i längden, kvalitativa ytskikt, ordentlig takhöjd, gedigen hantverksmässighet. Spara in på annat om du måste.
Om du till exempel står i valet mellan två stomprincper så kan du kanske välja den billigare stommen för den kommer du aldrig se ändå – och så lägger du pengarna på sakerna som du kan ta på, och som ögat kan uppfatta. Man måste inte gå ”all the way” för att bygga nytt hus i gammal stil och göra allt hantverksmässigt, det finns många gånger goda industritillverkade alternativ.
Du kan exempelvis välja en industriproducerad stomme istället för att mura, timra eller snickra på plats. Det går även bra att köpa CNC-fräst snickarglädje istället för sågad. Men har du tiden och intresset är det alltid roligt att göra själv.
5. Vilka värden är viktigast? Gör en prioriteringslista
Vad är viktigt för just dig? Är det någon viss planlösning, en annorlunda rumsindelning, en färgsättning som du brinner för eller att du vill ha ett extra stort garage för att få plats med dina tre bilar.
Varje familjs livsstil och behov ser olika ut, så skapa en lista på det som är viktigast för just er. Sedan, när du har sammanställt den, kanske du måste stryka några av sakerna och andra kan du ”kriga” för. Ska du bo hela livet i ett hus så bör du också tänka på funktionalitet och flexibilitet, att du ska kunna ändra användningen i framtiden. Om barnen flyttar ut så kanske du vill göra något annat av vissa rum, kanske en uthyrningsdel när du blir pensionär. Planera för flexibilitet!
Fundera på vilken planlösning som passar ditt hus bäst. Bara för att du bygger ett nytt hus i gammal stil behöver du ju inte ha en traditionell planlösning, med beredningskök, herrum, matsal, pigkammare och dass på gården. Däremot kanske du är sugen på att bygga rum i fil, ha ett skafferi och en punschveranda.
Lista sakerna om är viktiga för just dig. Det är många som exempelvis föredrar att ha en öppen planlösning i kök och vardagsrum, trots att det inte är traditionellt. Reflektera över vilka värden i den traditionella arkitekturen som du vill tillämpa i ditt nya hus.
6. Hitta hantverkare som kan bygga i gammal stil
Anlita hantverkare som kan visa på referenser och exempel som stämmer överens med vad ni önskar skapa. Försäkra er om att hantverkarna faktiskt kan utföra och förstå era ambitioner. Om hantverkaren säger att det inte går att bygga så som man gjorde förr i tiden, byt hantverkare!
De flesta hantverkare har ju någon form av hemsida med galleri eller tidigare referenser. Om det som visas på hemsidan stämmer överens med det ni vill skapa så är chanserna goda att det blir rätt. Välj hantverkare som är lika passionerade om du!
7. Fönster är husets ögon
Bry dig om, lägg tid och engagera dig ordentligt i hur ni utformar husets fönster. Det går inte att understryka nog. Du kan utläsa väldigt tydligt vad det är för stil på ett hus om du tittar på spröjsningen och fönsterprofilerna. Ska man vara lite taskig så kan man säga att det lättaste sättet att förstöra ett historiskt hus är att byta fönster.
Välj ett fönsterutförande som stämmer med den stil som ni önskar och fönster med eleganta karmmått och proportioner. Inga hus i gammal stil ser bra ut med glidhängda fönster som öppnas nerifrån, inte heller med aluminiumkarmar tjocka nog att fungera på internationella rymdstationen. Sök inspiration i äldre hus ni gillar och välj något liknande.
8. Var noga med proportionerna
Det kan låta krångligt men bristen på god proportionalitet är det som oftast utmärker ett dåligt försök att bygga traditionellt. Nyckeln till att få ett riktigt vackert uttryck handlar om att få till harmoniska proportioner. Rätt bredd i förhållande till höjd, rätt tjocklek i förhållande till längd och så vidare.
Det är inte för intet som så mycket i naturen och omkring oss är baserat på exempelvis gyllene snittet. Hitta det proportionsförhållande som fungerar och passar bäst för just ert projekt och följ det noga. Här är ofta historiska byggnader goda förebilder. Mät och jämför!
9. Tveka inte att be om hjälp
Att bygga hus i gammal stil är utmanande projekt, och ett gott råd från en sakkunnig är ofta guld värt. Våga fråga kommunen, en antikvarie, hantverkare, arkitekt eller ibland till och med grannen om råd, det tjänar ni på i längden. Det finns många kunniga experter som brinner för sitt specialintresse och att samla in kunskaper från många olika håll ger ofta en bra grund att stå på.
10. Låt ditt byggprojekt ta tid
Stressa inte fram beslut om ni inte måste. Låt era tankar och idéer få mogna och landa ordentligt innan ni bestämmer er. Att bygga hus måste få ta tid för att kunna bli riktigt bra. Låt byggprocessen få ta sin tid och var delaktig i de beslut som tas längs vägen. Tänk också på att bygglovsprocessen och kommunernas handläggningstid ofta är lång.
11. Placera huset på rätt ställe
Låt platsen få vara del i byggnadens utformning. Känn in de olika årstiderna på tomten, hitta den bästa solytan, utsikten och lugnet. Planera utifrån tomtens inneboende logik och förutsättningar.
Olika tidsepoker och byggstilar har olika förutsättningar och traditioner. Där kan du endera läsa på själv eller fråga någon expert hur man har tänkt under den tid som en specifik stil uppstod. I till exempel nationalromantisk stil brukar man säga ”Där ingen plog kan gå och där ingen lie kan slå – där ska hus stå”. Eftersom man inte ville bygga på den bördiga marken så placerades huset där grunden var stenig och obrukbar ändå. Se på äldre gårdar på landsbygden, de står oftast på någon höjd. Praktiskt för både utsikten från huset och dräneringen.
12. Välj material som är lätta att underhålla
Välj helst äkta material som går att vårda och ta hand om i många generationer framöver. Det tjänar både planeten och plånboken på i långa loppet. Slit och släng-tänket har vi lämnat bakom oss.
Ett exempel är företag som marknadsför ”underhållsfria fönster”. Underhållsfritt betyder bara att det inte går att underhålla och måste kasseras efter några år. Då är det bättre att köpa äkta träfönster som både ser ”rätt” ut på ett hus i gammal stil men som också kan hålla i många generationer om de tas hand om.
Man kan även köpa omålade fönster och måla dem själv på plats i stället. Dels ser det ju mycket mer genuint ut med handmålade fönster än industrilackade. Dels är det billigare eftersom en del av kostnaderna annars är att fönstertillverkarnas torkhallar tas upp av att ramarna ska stå och torka hos dem.
Historiskt rekommenderades till och med att fönstren skulle sitta omålade på plats en säsong för att träet och linoljan skulle få torka innan det målades. Bland de äldsta fönstren i Sverige som fortfarande är i originalskick finns på Skokloster Slott och tillverkades på 1600-talet och är fortfarande i toppskick. Där kan man snacka om kvalitet!
Tips när du ska bygga hus i gammal stil
- Läs på om den stil som du vill bygga i eller ta hjälp av en expert.
- Lägg krut på rätt detaljer. Spendera pengarna där det gör skillnad.
- Gör en prioriteringslista över de saker som är viktigast även om du kanske måste göra avkall på annat.
- Anlita hantverkare med rätt kunskaper. Ta referenser och sök exempel som stämmer överens med vad ni önskar skapa.
- Lägg stor vikt vid fönstren. De kan göra hela skillnaden.
- Tänk på harmonin i proportionerna. Rätt bredd i förhållande till höjd, rätt tjocklek i förhållande till längd och så vidare.
- Välj helst äkta material som går att vårda och ta hand om i många generationer framöver. Det tjänar både planeten och plånboken på.