Det finns många sätt att skapa mer boyta genom att bygga ut huset uppåt. Förutom att höja vägglivet eller bygga på en våning kan en bygglovsbefriad "attefallstakkupa" vara lösningen. Varje villaägare som inte redan har en takkupa kan bygga till huset med en eller två takkupor utan bygglov under vissa förutsättningar. Med en större takkupa kan en vind förvandlas till ett mysigt rum.
– Utbyggnader uppåt begränsas egentligen bara av fantasin, konstruktionen och lagstiftningen. Har huset ett traditionellt sadeltak kan man skapa en större boyta genom att byta till ett mansardtak. Jag minns till exempel en uppfinnare som försåg sitt hus med ett "tänkartorn", säger Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.
Men han tillägger att det är en miljoninvestering att bygga på en våning och även om du har fantasi nog för att skapa en klok ombyggnad uppåt så ska du aldrig hoppa över proffsen.
Klokt att anlita arkitekt och konstruktör
Att en kommun godkänner och ger bygglov för en ritning man själv ritat är bara första steget. Arkitektritningen är bara en illustration av hur byggnaden ska se ut. Den måste sedan kompletteras med en konstruktionsritning som anger hur tillbyggnaden ska dimensioneras och konstrueras för att klara exempelvis snö- och vindpåfrestningar och liknande krav.
Ska du vara på den säkra sidan när det gäller ansvarsbiten behöver du en konstruktör som räknar ut hur allt ska dimensioneras och konstrueras för att hålla. Tänk på att lägga in kostnaderna för konsulterna i budgeten och fråga dem om vad det kan handla om.
– Det är klokt att anlita en arkitekt, om inte annat så för att få ut mesta möjliga av en utbyggnad, säger Patrik Wendelius.
Företaget Åtvidaberg takvåningar har specialiserat sig på att bygga ut hus uppåt. Sedan den första extravåningen levererades 1981 har företaget försett över 1 500 hus i Sverige och Norge med ett extra våningsplan. Den nya övervåningen byggs klar i fabriken i Åtvidaberg innan den fraktas till kunden.
Delad entreprenad - gör en del jobb själv
Jan-Anders Magnusson, vd på Åtvidaberg takvåningar, berättar att de säljer stomresta takvåningar med delad entreprenad. Det innebär att allt invändigt och en del utvändigt arbete lämnas kvar till husägaren. Detta för att ge villaägaren en chans att hålla nere kostnaderna genom att göra jobbet själv – eller anlita lokala hantverkare.
– Många av våra kunder bor i storstadsområden där det inte går att bygga nya hus eftersom det inte finns några tomter att köpa. Många har köpt hus i egnahemsområden. När de husen byggdes uppfyllde de folks boendekrav, men idag gör de inte det längre. Så istället för att flytta väljer en del att lägga till en våning och på så vis dubbla bostadsytan, säger Jan-Anders Magnusson.
En fördel med att addera en färdigbyggd taklösning är att husägaren kan bo kvar i huset medan övervåningen färdigställs. Hela transformationen, att lägga till en ny våning, tar runt en vecka.
Själva borttagningen av det gamla taket och pålyftningen av den nya våningen på huset sker vanligtvis på en dag. Övrig tid går åt till förberedelser och att klä gavlarna, sätta vindskivor och lägga papp, läkt och takpannor på taket.
– Det är ett rätt enkelt sätt att förädla sitt befintliga hus, säger Jan-Anders Magnusson och tillägger att ett taklyft inte är för dem som bara behöver ett nytt sovrum, utan för villaägare som önskar en större förändring av bostadsytan.
Lösvirke och höjt väggliv
Det går givetvis att få en ny våning på huset byggd i lösvirke av byggfirmor. Detta kräver dock att huset kläs in i ett väderskydd medan bygget pågår, eftersom byggprocessen ofta tar flera månader. Vilken lösning som passar bäst i det enskilda fallet gäller det att lista ut genom att prata med entreprenörer, konstruktörer och arkitekter.
– Det finns många sätt att bygga om ett hus uppåt. Ibland kan det räcka med att höja villans väggliv 70 centimeter för att uppnå det man önskar, säger Patrik Wendelius.
Därför rekommenderar han att se sig omkring i kvarteren. Då kan du se hur andra villaägare har löst sina behov av mer boyta innan du bestämmer dig för vilken lösning som passar bäst.
Källa: Tore Tobiasson
Ur Villaägaren nr 5, 2017
Checklista för ett lyckat lyft:
- Kontakta byggnadskontoret i din kommun. De vet om reglerna tillåter en extra takvåning, en förhöjning av vägglivet, ändrad takvinkel et cetera.
- Kanske behövs lånelöfte från banken?
- Anlita arkitekt, eller en specialiserad taktillbyggnadsfirma, som ritar och konstruerar den nya husdelen. Vissa firmor erbjuder sina kunder färdiga ritningar och bygglovshandlingar i offerten. Ritar du själv måste du anlita en konstruktör som utför en konstruktionsritning som gör att byggnationen dimensioneras rätt och följer Boverkets regler.
- Prata med grannarna så de känner sig involverade.
- Ansök om bygglov.
- Anlita en kontrollansvarig.
- Införskaffa offerter från flera entreprenörer.
- Skriv avtal med entreprenören.
- Vill du ha totalentreprenad eller delad entreprenad? Vid delad entreprenad är du som beställare själv samordningsansvarig.
- Se till att det finns nödvändiga försäkringar som allriskförsäkring, ansvarsförsäkring och färdigställandeförsäkring. Byggherren (generellt beställaren/husägaren) är den som är ansvarig för hela byggprojektet.