Har du en gammal jordkällare på din tomt? Grattis. Med lite omsorg kan du få en praktisk förvaring som komplement till kyl och frys – som dessutom är snäll mot miljön. Se bara till att den är tät mot vatten och skadedjur och har god ventilation.
Fixa ventilationen i jordkällaren
De flesta jordkällare har en luftsluss med dubbla dörrar. På så sätt minskar mängden varm och fuktig luft som kommer in på sommaren och på vinterhalvåret hindras kylan från att komma in.
Utöver detta bör din jordkällare ha separata ventilationsöppningar som går att öppna och stänga efter behov. Till exempel på sommaren när luften utomhus är för fuktig och varm eller på vintern för att skydda mot frost.
God ventilation är viktig, var dock noga med att sätta insektsnät vid varje ventilationshål så du håller objudna gäster borta.
Fräscha upp väggarna med kalk
Förr kalkades jordkällaren ungefär vartannat år. Och även idag är det ett bra sätt att fräscha upp jordkällaren. Använd hydrauliskt kalkbruk, så kallat Kh-bruk eller luftkalkbruk K-bruk.
Ett kalkputs är mjuk och svag och kan därför ta upp en del rörelser i underlaget utan att spricka eller lossna. Därför blir den faktiskt hållbarare än en hårdare puts. Kalkputs suger upp fukt lättare än cementbruk, men lämnar också ifrån sig fukten lätt när vädret är gynnsamt.
Tänk på att det är viktigt att ta död på mikroorganismer innan du målar en jordkällare invändigt.
Rätt temperatur i jordkällare
Vilken temperatur din jordkällare bör ha varierar beroende på årstid och vad du förvarar i den. Potatis behöver till exempel mellan 4 och 7 plusgrader för att må bra, medan övriga rotfrukter klarar lägre temperaturer, mellan 1 och 3 plusgrader.
- Under vintern bör temperaturen ligga någonstans mellan 2 och 8 plusgrader och en relativ luftfuktighet på ungefär 90 procent. Tänk på att stänga ventilationsöppningarna på vintern, för att skydda från vinterfrost och kyla.
- Under sommaren används en jordkällare i regel mest till att kyla ned livsmedel och förvara saft och konserverade bär och grönsaker. Då kan temperaturen ligga mellan 10 och 14 plusgrader, då det är svårt att få ner temperaturen lägre.
Så gör du luftiga lådor till grönsakerna
Det är viktigt att förvaringslådor till grönsakerna har fötter så det kommer in luft under – på det sättet minskar risken för mögel och grönsakerna håller sig fina längre.
Så här kan du tillverka egna lådor till jordkällaren av läkt (22 x 45 mm):
- Såga 12 st bitar, 50 cm långa, till sidorna. Såga 4 st bitar, 25 cm långa, till hörnen. Såga 7 st bitar, 49,5 cm, till botten.
- Spika ihop två sidor, genom att fästa hörnbitarna i slutet på varje läkt. Sätt den understa läkten 4 cm upp på hörnbiten. Spika fast den översta läkten och en läkt mittemellan den översta och den understa. Gör två likadana sidor.
- Fäst de 6 st resterande bitarna i hörnbitarna.
- Vänd på lådan och sätt in bottenbitarna. Spika dem utifrån på två sidor. Nu har du en låda med ben som släpper in luft under och om du gör fler går de även att stapla på varandra.
Källa: Ann-Charlott Hajdu-Rafis, landsbygdsutvecklare på Länsstyrelsen Västra Götaland