Smarta lösningar som sänker din elräkning

Det finns en hel del du kan göra själv för att spara energi. Till exempel genom att undvika energislukare och optimera hemmet med digitala verktyg som hjälper dig med timpris att anpassa din elförbrukning till dygnets billigaste timmar.

Vad drar mest el i hemmet?

Det som drar mest el är uppvärmningen - om du har direktverkande el som uppvärmningsform. Om du har andra uppvärmningsformer är det dina hushållsprodukter, som tvätt- och diskmaskin och hemelektronik på stand by som drar den mesta elen.

Det finns några bovar i hemmet som kan dra rejält mycket el och som kan påverka elräkningen, som du bör vara medveten om.

De största energibovarna i hus:

  • El-element
  • Eldriven golvvärme
  • Eldriven handdukstork
  • Hemelektronik i stand by-läge
  • Torktumlare, tvätt- och diskmaskin

Lösningarna som kan minska din elräkning

Om du väljer ett timprisavtal får du större kontroll över din elräkning. Med hjälp av smarta produkter och förändring av vissa invanda beteenden finns stor besparingspotential. En förutsättning är att du får hela familjen med dig kring duschtider, tvättider och matlagning. Ett uppkopplat smart hem lämpar sig dessutom allra bäst om du är en relativt teknikintresserad person som gillar att jaga förbättringar.

Om du känner dig osäker på smart teknik finns det hjälp att få. Som medlem i Villaägarna är du alltid välkommen att ringa till våra duktiga byggtekniska experter för hjälp, helt kostnadsfritt. När du läser vidare och eventuellt stöter på en teknisk term du inte känner igen, känn dig trygg, vi finns här för dig.

Så funkar ett smart hem-system

För att minska din elförbrukning är det framför allt viktigt att du gör manuella förändringar som att sänka temperaturen, installera LED-belysning och släcka lampan när du lämnar rummet. Men det finns också väldigt avancerade system. Att styra ett uppkopplat smart hem förutsätter att du har installerat smarta produkter som styr elanvändningen. Den största fördelen med smarta hemprodukter är inte vad de kan göra var för sig, utan hur de kan arbeta ihop.

Ett bra sätt för familjen att förstå och anpassa sig till en ny livsstil är att sätta upp en kontrollskärm för smarta hem i köket. Dit kan du sedan koppla alla smarta funktioner för uppvärmning, elbilsladdning och belysning så familjen kan följa pris och förbrukning på ett ställe. Men det kan också räcka med en eller flera appar där du själv kan följa elpriset och instruera familjen om vilka tider som gäller för olika aktiviteter som kräver el.

Elbilsladdning

Du kan spara mellan 30–70 procent av kostnaden med hjälp av smart teknik när du laddar din elbil. Den smarta tekniken säkerställer att bilen laddas under lågpristimmarna, vilket förutsätter att du har en smart laddbox.

Många biltillverkare och el-leverantörer har egna system för att styra elbilsladdning eller värmen i huset mot timpriset. Men det finns också appar som är oberoende av leverantörer som exempelvis Tibber, Ngenic och Greenely. Dessa appar söker optimera användningen av energi i hemmet. Tibber och Greenly är också el-leverantörer men kräver inte att man blir elkund för att använda deras mjukvara.

Appar som gör elkontrollen enklare

När du ansluter appen till hushållets elmätare kan du se din elförbrukning för varje timme, dag, vecka och månad. Företagen upphandlar el för morgondagen på elbörsen Nordpool. Sedan samlar algoritmer information om elpriset och kan styra alla dina smarta produkter. Bland annat laddar de elbilen när elpriset är som billigast under dygnet och reglerar ditt värmesystem så att det inte är i gång då elpriset är som dyrast. Tillverkarna använder ibland olika protokoll, så du kanske måste använda flera appar, eller vissa tillval för att styra de olika produkterna.

Genom apparna får du också en bra överblick över de poster i hemmet som drar mest el och gör det på så vis lätt att planera in tvätt -och duschtider när priset under dagen sjunkit till humana nivåer. De kan också styra laddningen av elbil så bilen laddas när priserna går under en viss nivå.

Nordpool och flera av elbolagen har egna appar om du enbart vill följa spotpriset.

Produkter för smarta hem

Smarta hem-produkter är anpassade för att du ska kunna montera och installera dem helt själv. Då kan du bland annat styra belysning, värmtemperatur, den relativa luftfuktigheten, vattenläckagesensorer och brandvarnare. Många vitvaror kan programmeras direkt på sin display eller kan kopplas upp mot wifi så att du lätt kommer åt informationen.

Systemen funkar lite olika men normalt handlar det om att din värmeenhet, exempelvis elpanna eller värmepump producerar ett par grader varmare vatten under lågpristiden än vad inomhustemperaturen är inställd på. Vissa kanske använder varmvattenberedaren som en ackumulatortank för att höja temperaturen i beredaren.

Värmesystem med smart teknik

Med ett smart uppvärmningssystem kan du aktivera elprisstyrning i appen och på så sätt värma upp ditt hus upp när elen är som billigast. Hur mycket elpriset ska styra temperaturen bestämmer du själv. Där står valet mellan mer komfort och lägre uppvärmningskostnad.

Om ditt värmesystem har smart teknik är styrningen enkel men även för äldre värmesystem finns det lösningar. På marknaden idag finns en uppsjö av produkter som du kan koppla in i din elcentral för att få samma typ av styrning. Rådgör med din elektriker eller elinstallatör om vilken produkt som passar just ditt hem. Med installation kostar detta ca 5 000-10 000 kr, vilket betalar av sig själv med vindens hastighet.

Vissa verktyg är inriktade på vattenburna värmesystem för bästa effekt, men finns flera som passar olika typer av hus och uppvärmningssystem. Och man kan alltid ha mätning så man ser vad olika saker förbrukar och börja få kontroll.

Besparing smart hem relativt rörligt elavtal

Allt beror på hur aktiv du är och vad du kan styra i ditt hem. Främst värmen men även alla vardagliga saker som exempelvis tvätt och torkning är betydelsefulla. Lyckas du hamna 50 öre under snittet och har 2000 kWh under en månad ger det dig 1000 kr i besparing

Teknikkostnad för smarta hem

Timprisavtal kan alla teckna gratis och hitta lägsta påslagen. Tekniken ligger tunt någon tusenlapp för enklare modeller utan kanske timprisstyrning via en app.  Mer dynamiska system som styr mot timpris och bland annat känner av temperatur och luftfuktighet ligger på några tusenlappar eller mer beroende på om du vill betala en engångssumma eller månadsavgift.

Kan jag spara utan smart teknik?

Kan du inte styra sitt värmesystem eller har möjlighet att skjuta på tvätt och torkning kan det vara svårt att flytta en större mängd kWh. Ett tips är att prata med en kommunal energirådgivare eller boka in ett möte med en rådgivare som kan komma ut och se över just ditt hus.

Tipslista: Minska din elförbrukning och sänk din elräkning

  • Var aktiv och se över ditt elavtal. Det kan löna sig.
  • Installera smarta termostater som optimerar ditt värmesystem.
  • Installera en sekundär värmekälla som pellets- eller vedkamin.
  • Värm vatten på natten.
  • Se över storleken på din varmvattenberedare. Är den gammal – byt till en varmvattenberedare med värmepump.
  • Installera solceller. 
  • Låt göra en så kallad termografering för att få reda på var ditt hus läcker värme.
  • Se över din ventilation. Så kontrollerar du ventilationen. 
  • Ladda elbilen på natten.
  • Se över din värmepump inför vintern då det är lång beställningstid just nu.
  • Säkerställ att golvvärme, handdukstorkar och andra värmekällor är inställda på så låg temperatur du klarar av. Att tänka på när du installerar golvvärme
  • Prata med energirådgivaren i din kommun för extra vägledning.

Källor: Elskling och Tibber

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.