ved brasa
termometer
Barn som bär vedkorg
ved brasa

Elda rätt med ved - så gör du

Att låta eldstaden stå för en del av uppvärmningskostnaden är smart för din ekonomi. Men tänk på att det finns regler för hur mycket du får elda. Här går vi igenom vilken ved det är bäst att elda med, fuktmätare och annat du behöver känna till när du eldar.

Hur mycket får jag elda?

De flesta kommuner har begränsningar för hur mycket du får elda. Vanligt är inte mer än fyra timmar, två gånger i veckan. Det har vägledande domar i mark- och miljööverdomstolen visat. 

Eldar du för hårt kan skorstenen bli överhettad, vilket ökar risken för sotbrand. För att inte riskera att skada skorstenen bör du inte elda mer än tre kilo ved per timme. Om du då eldar i fem månader kommer du kunna elda motsvarande en kubikmeter av exempelvis björk. Ett enkelt sätt att hantera veden är att förvara den i banankartonger. Då har du lättare koll på förbrukningen också. Runt 20 kartonger motsvarar en kubikmeter ved.

Elda inte mer än du får för din kommun och tänk på att om en granne klagar på din eldning finns det en risk att du inte längre alls får elda.

Fuktmätare ved

För fuktig ved ger sämre förbränning, sotbildning och större utsläpp av luftföroreningar då vattnet först måste kokas av. Se därför till att veden har legat utomhus under tak i minst ett halvår och gärna ett år innan den eldas. Under den tiden hinner fukthalten i princip halveras.

Men se också till att veden inte är allt för torr. Då brinner den väldigt fort och ger inte lika mycket värme.

För att veta när fuktbalansen i veden är perfekt finns fuktmätare att köpa. Med hjälp av den kan du mäta vedens fukthalt mer exakt. 

Så får du bästa brasan

Med torr ved och ordentliga tillbehör blir det lätt att få fyr på elden och att samlas kring den egna härden.

  • Välj rätt träslag
    Mest ekonomiskt brinner täta träslag som rönn, ask, bok och björk. Poröst trä som tall, gran och asp brinner lätt och fort, men skjuter ofta gnistor.

  • Undvik olämpligt virke
    Elda aldrig med målat trä, impregnerat virke, spånskivor eller liknande. Det kan skada både eldstaden och miljön. 

  • Kapa lagom
    Såga vedklabbarna i längder som är minst 5 cm kortare än eldstadens djup, så går de lättare att hantera.

  • Klyv veden rätt
    Ved klyvs lättast när den är nysågad och fuktig. Klyv varje bit i flera, så torkar veden fortare.

  • Ta hand om din yxa
    Använd en skarpslipad klyvyxa som lätt klyver genom träet. Yxan förvaras torrt, men inte varmt, för då kan träskaftet spricka. Olja in eggen efter användning.

  • Torka noggrant
    Torka på en luftig, solig plats. Ved kräver i första hand ventilation för att torka. Vänd den barkade ytan neråt, annars ligger den som ett lock och stänger inne fukten.

  • Stapla glest
    Stapla så glest som möjligt. Trava veden så att du hela tiden kommer åt att plocka av den äldsta och torraste.

  • Förvara veden rätt
    Göm inte veden under presenningar som stänger inne fukten.

  • Låt veden torka länge
    Helst bör veden lagras två år, varav ett år under tak, gärna i en vedbod. Ved du huggit på sommaren är inte tillräckligt torr för att eldas samma säsong.

  • Förbered veden
    Ha en korg fylld med torr ved beredd bredvid spisen, så har du rumstempererad ved och slipper gå ut i kyla och mörker.

  • Tänd brasan rätt
    Öppna alla spjäll. Använd bitar av näver, tändpapper, lite hopknycklat tidningspapper eller torra kådrika stickor. Aldrig tändvätska!

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.