Linnea Stålhandske med hund

Funderar du på att skaffa valp?  

Har du länge gått och drömt om att skaffa valp? Att köpa hund kan vara helt underbart, men samtidigt uttröttande. Vi har pratat med Linnéa Stålhandske, skadechef på Sveland Djurförsäkringar för att få råd och tips om vad du som husägare ska tänka på den första tiden med valp.

- Ett första tips är att skynda långsamt med din valp. Ta det lugnt de första dagarna. Det viktigaste är att lära känna varandra och hemmiljön. Vänta några dagar med att bjuda hem nyfikna vänner, säger Linnéa Stålhandske.

Valpen behöver mycket sömn

Det är viktigt att valpen får en egen plats där den kan få vara ifred när den vill det. Precis som bebisar behöver hundvalpar mycket sömn, cirka 20 timmar om dygnet bör valpen sova relativt ostörd. Linnéa Stålhandske menar att det är viktigt att inte väcka valpen när den sover.

- Tänk också på att valpen kan vara orolig de första nätterna. Det är därför bra att sova tillsammans med valpen, till exempel på en madrass på golvet tills den är trygg. Om du inte vill fortsätta att sova nära din hund och ha den i sängen, kan valpen långsamt vänjas vid att sova kvar på madrassen vid sidan om sängen där det doftar tryggt och gott från dig. Madrassen kan senare bytas ut mot en korg som i nästa steg kan flyttas till en plats där du vill att hunden ska sova på natten, säger Linnéa Stålhandske.

Allt bör ske stegvis för att valpen ska fortsätta vara trygg och inte uppleva sig övergiven, berättar Linnéa Stålhandske.

- Tänk på att valpen är ett flockdjur som ofta reagerar starkt på ensamhet. Du kan jämföra valpens gnyende med bebisens skrik. Lyssna och anpassa ditt eget beteende för att trygga valpen och ignorera absolut inte valpen när den ropar på hjälp, säger Linnéa Stålhandske.

Kontrollera valpens hälsa regelbundet

Känn igenom valpen med jämna mellanrum. Titta i öronen, munnen och på tassarna och känn igenom hela kroppen.

- Det är viktigt att valpen snabbt vänjer sig vid att bli undersökt och att du vet hur din valp ser ut, beter sig och känns när den är frisk. Detta är till stor hjälp när den en gång blir sjuk ”på riktigt”. Dessutom har du möjlighet att upptäcka sjukdom eller skada tidigare och på så sätt förhindra att din hund lider i onödan, säger Linnéa Stålhandske.

Borsta tänderna och klipp klorna

Något du måste vänja valpen vid är tandborstning och kloklippning. När valpen har fått sina permanenta tänder bör du hålla dem rena för att förebygga tandsjukdomar och tandsten. Då kan det vara bra att du tränat på tandborstningen redan från första tiden med valpen. Det är också viktigt att du klipper klorna, helst en gång i veckan.

Hur gör du valpen rumsren?

Valpen behöver kissa cirka en gång i timmen den första tiden. Ha för vana att ta ut valpen efter sömn, mat och lek. Du kan ofta se på valpen när den behöver göra sina behov. Då blir den orolig, går runt och nosar och försöker hitta en bra plats att kissa och bajsa på.

- Valpar kan inte hålla sig. Det är därför bäst att ta ut den till rätt plats, gärna samma ställe varje gång så att valpen kopplar ihop stället med behovet. Beröm gärna då, men skäll eller straffa aldrig din valp när den kissar eller bajsar inomhus. Då är det faktiskt du som gjort ett misstag, inte valpen, säger Linnéa Stålhandske.

Det är också klokt att säga högt till valpen att den kissar eller bajsar när den uträttar sina behov och att upprepa det med berömmande ton, menar Linnéa Stålhandske.

- Snart kopplar valpen ihop dina ord med sin egen handling och då kan du en mörk och kall kväll få valpen att kvällskissa snabbare genom att upprepa ordet ”kissa nu, kissa”. Det går att lära din valp vilka promenader som är till för att göra sina behov och vilka som är till för att ha roligt, säger Linnéa Stålhandske.

Vänj valpen vid att vara ensam

Börja med att vänja valpen vid att vara ensam korta stunder. Första steget kan vara att bara gå till ett annat rum en stund. Därefter kan du lämna den ensam hemma i några minuter, kanske när du slänger soporna eller hämtar posten. Öka sedan tiden du är borta lite åt gången.

- Det är viktigt att komma ihåg att inte ens en vuxen hund uppskattar att lämnas ensam. Många kan lära sig att tolerera det, men inte alla. Förr trodde man att hundar och andra djur inte har tidsuppfattning, men nu visar forskning tvärtom att de har stor förmåga att bedöma hur lång tid som gått och när du brukar komma hem. Det är inte tillåtet att lämna en vuxen hund ensam mer än sex timmar. Och det är aldrig tillåtet att lämna en hund som uttrycker ångest och oro ensam, säger Linnéa Stålhandske.

Lek med andra hundar

Det är bra att träna valpen på att träffa andra hundar, men den behöver inte hälsa på varenda en ni möter. Vanliga valpskador är bitskador från andra hundar. Välj därför ut ett par hundar som du känner sedan tidigare och som du vet leker bra med andra hundar och valpar.

- Hundar i samma storlek som din valp är bättre eftersom större hundar lättare orsakar skador av misstag om de råkar trampa på din valp eller faller olyckligt, säger Linnéa Stålhandske.

Hon trycker dock på att det är viktigt för valpen att träffa andra hundar, så det får inte uteslutas helt.

Hus med trädgård – en fördel när du skaffar hund

Att ha trädgård är förstås en stor fördel när du väljer att skaffa hund, framför allt om du tar hem en valp. Rumsrenhet är lättare att träna när du har lätt att komma ut med valpen direkt efter att den har ätit, sovit eller lekt.

- Vid dessa tillfällen gör en valp alltid ifrån sig och det kan vara svårt att hinna ner för flera trappor innan olyckan är ett faktum, säger Linnéa Stålhandske.

Om du har trädgård är det också viktigt att tänka på att den behöver vara ordentligt inhägnad och rymningssäker.

- En valp bör dock inte lämnas i trädgården utan tillsyn. Det gäller även om du har en vuxen hund som är ny i hemmet. En del hundar har stor talang att gräva sig under eller hoppa över staket. Men trädgården ska inte användas för den dagliga rastningen, som bör ske genom promenader och annan utevistelse så att hunden får nya intryck och motion. Tomten kan vara ett bra komplement där hunden kan spana, leka och rusa av sig lite extra, säger Linnéa Stålhandske.

Kan du binda din hund?

Att få röra sig fritt är viktigt för alla djurs välmående och där kan trädgården ge goda möjligheter om hunden inte kan vara lös på andra platser. Att binda upp sin hund i en fast lina, så som koppel, är alltid en risk för skada och ska därför undvikas. Det är förbjudet att ha permanenta lösningar med uppbindning och att regelbundet binda upp hunden. Skaderisken ligger i att hunden kan trassla in sig i kopplet eller göra ryck för att ta sig loss. Att binda upp hunden i ett halsband är direkt farligt och kan i värsta fall leda till kvävningsolyckor.

- I vår skadestatistik ser vi tyvärr sådana orsaker till dödfall ibland. Om du måste binda upp din hund tillfälligt ska du se till att den binds i sele, att den kan ligga bekvämt och att den har tillgång till en mjuk och torr liggplats. Hunden får inte bli kall eller för varm, säger Linnéa Stålhandske.

Tänk även på att hundar är stöldbegärliga och att det inte är ovanligt att hundar stjäls om de lämnas ensamma utanför exempelvis affärer.

- En hund kan ju vara försäkrad hos oss till höga värden. Vem skulle kunna tänka sig att lämna en annan lika dyr tillhörighet obevakad utanför en livsmedelsaffär? Dessutom är hunden oftast vår allra käraste ”ägodel”, som är oersättlig på många sätt, säger Linnéa Stålhandske.

Koppel eller sele?

Traditionen i Sverige är att ha halsband på hundar, men forskning visar att det finns stora risker med dessa och att det inte är ovanligt med skador på struphuvud, rygg och nacke vid användning av halsband.

- Halsen och nacken är utsatta punkter på såväl hundar som människor och det är inte kroppsdelar som är tåliga för ryck eller belastning. Särskilt med valpar är detta värt att tänka på, eftersom de ska tränas att gå i koppel och har ett oberäkneligt rörelsemönster. Det blir ofta oväntade ryck i kopplet och då är det viktigt att energin i rycket fördelas över valpens kropp istället för att belasta den lilla, känsliga nacken, säger Linnéa Stålhandske.

Största risken: att tugga och äta på farliga saker

För valpen är den främsta risken att tugga och äta på saker som är farliga. Den vanligaste skadan Sveland Djurförsäkringar har på valpar är kräkningar, diarréer och ”främmande kroppar” i mage och tarm.

- Ett sådant besök hos veterinären kan bli mycket dyrt och kan också leda till att valpen behöver läggas in på klinik. Det är självklart också ett stort lidande för valpen, säger Linnéa Stålhandske.

För att undvika detta bör du vara noggrann med att det inte finns föremål för valpen att tugga på eller svälja så som barnleksaker, skräp, stenar, giftiga växter, livsmedel och godis.

- Håll också sladdar borta från golven och se till att soffbord och matbord är fria från faror, då valpar ofta är kreativa och nyfikna, säger Linnéa Stålhandske.

Valpar och äldre hundar ska undvika att gå mycket i trappor

Att gå i trappor bör inte din valp göra ofta, men det skadar inte att testa ett par trappsteg ibland.

- Trappor utgör en risk för fallskador, både från själva trappan men också från mellanrummet mellan trappstegen och öppningarna i trappräcket runt trappan. Dessa bör sättas för tills valpen är så stor att den inte kan komma igenom öppningarna eller trilla mellan trappstegen, säger Linnéa Stålhandske.

Trappor är också en risk för den äldre hunden som ser sämre och är mindre stabil i kroppen.

- För den äldre hunden bör trappan vara halkskyddad och varje trappsteg ska synas tydligt. Du kan till exempel markera kanten på varje trappsteg med färgad tejp. Det är även viktigt att inte låta den gamla hunden gå ensam i trappan. Gå gärna i trappan nedanför din hund så att du kan bromsa ett eventuellt fall eller snubbling, säger Linnéa Stålhandske.

Dessutom bör du ha grindar både uppe och nere vid en trappa. 

- Den farligaste situationen är om valpen eller den gamla hunden går upp för trappan och där möter en stängd grind och tvingas vända. Grinden nedanför trappan är därför allra mest nödvändig, säger Linnéa Stålhandske.

Hur ofta ska du vaccinera hunden?

Valpen ska vara vaccinerad mot parvovirus (hundpest), valpsjuka och hepatit redan när du köper den.

- Den andra dosen ska ges när valpen är 12 veckor och den ska du vara noggrann med att din valp får. Därefter bör du vaccinera din hund vart tredje år. Om du köper en importerad hund ska du vara extra noga med att den har fått alla vaccinationer som behövs, säger Linnéa Stålhandske.

På Jordbruksverkets webbplats finns mer information om vilka vaccinationer din hund bör få.

Försäkringar för valpen

Försäkringar används oftare för valpar än för vuxna hundar, eftersom de oftare skadar sig och blir sjuka än vuxna hundar. För att valpen ska få ett omfattande skydd är det bra om valpen försäkras så snabbt som möjligt.  

- Kontakta oss innan du hämtar valpen så att den är försäkrad redan när du tar hem den, säger Linnéa Stålhandske. 

Hon poängterar dock att det är viktigt att säljaren ger dig ett besiktningsintyg från veterinär som inte är äldre än sju dagar vid tidpunkten för köpet (dag ett är dagen för besiktningen).

- Om det dröjer mer än tio dagar innan du försäkrar den eller om hunden är äldre än fyra månader, riskerar du att få en karenstid på 20 dagar innan försäkringen täcker sjukdom. Olycksfall täcks däremot av försäkringen från den dag du tecknar den, säger Linnéa Stålhandske.

Fundera noggrant igenom försäkringens omfattning och vilka självrisker du föredrar, innan du tecknar den.

- Ju mindre ekonomisk buffert du har, desto mer omfattande skydd bör du välja. Premien blir då högre men å andra sidan minskar risken för att du inte har råd att betala självrisken om hunden skadar sig rejält eller får en långvarig sjukdom, säger Linnéa Stålhandske.

 Kom ihåg-lista

  • Kontrollera din valps bakgrund och uppfödaren innan du köper den, smuggelhundar förekommer dessvärre. Avstå köpet om du är minsta osäker på var hunden kommer ifrån.
  • Be om veterinärintyg för din valp från uppfödaren (max sju dagar gammalt, dag ett är datumet på intyget) och skriv köpekontrakt när du köper hunden.
  • Be om matschema för din valp från uppfödaren (fråga om foder/mattider/mängd).
  • Teckna försäkring för din valp innan du hämtar den.
  • Be om en kopia på uppfödarens valpkullförsäkring som gällde innan din försäkring.
  • Valpsäkra ditt hem (sladdar, växter, trappor etc.).
  • Ta reda på kraven kring hur du ska transportera din hund i bil på ett säkert sätt och lämna den aldrig ensam.
  • Glöm inte vaccinationerna som ska göras.
  • Kontrollera särskilda regler när du reser med hund, se Jordbruksverkets hemsida.
  • Använd hundsele på din hund och var noga att kontrollera storleken på selen.
  • Registrera din hund hos Jordbruksverket.
  • Ta reda på vad som är direkt giftigt för hunden (till exempel choklad, russin och vindruvor).

Foto: Sveland

Har du frågor till oss?

Tveka inte att kontakta Villaägarnas Försäkringsservice. Vi hjälper dig mer än gärna med allt du undrar över!

Telefon0771 626 010

Mailforsakring@villaagarna.se