Liten mus på gata
Bikupa i tak
Svart fågel går på löv
Bikupa i tak

Täcker din försäkring skadedjur?

Skadedjursbekämpningen i våra svenska hus kostar årligen hundratals miljoner kronor. Det är därför viktigt att du kollar upp vad din hemförsäkring täcker i fråga om skador och sanering från skadedjur både inomhus och utomhus.

Precis som vi människor trivs skadedjuren i sommarvärmen. Framförallt insekterna. Många insekter som dyker upp i hemmet är helt ofarliga för ditt hus eller för dig. Men de kan vara obehagliga. Svårast att bli av med är vägglöss och kackerlackor. Men de som ställer till med värst skada i huset är husbocken och strimmig trägnagare.

Om du tecknar Villaägarnas Villahemförsäkring ingår sanering av skadedjur via Anticimex.

Husbocken är svårast att upptäcka

Till de mer ovanliga – och mer skrämmande – skadedjuren hör husbocken och strimmig trägnagare. Husbocken lever i södra Sverige och kan förstöra hela hus. Ofta håller husbockslarven till på vinden där den borrar gångar inne i husets reglar och takstolar. Förödelsen som pågår inne i virket syns inte utifrån, vilket gör dem svåra att upptäcka.

Misstänker du att det finns husbock i huset är det absolut dags att kontakta försäkringsbolaget eller en bekämpningsfirma. Samma sak gäller om du hittar tecken på strimmig trägnagare som lämnar små cirkelrunda hål på ett par millimeter i virket, och små högar av borrmjöl.

Tysk kackerlacka

Den här insekten trivs i varma och fuktiga miljöer och är oftast aktiv på natten. Den äter allt som kommer i dess väg, förstör mat med sin avföring och kan kontaminera livsmedel. Kackerlackan sprider sig snabbt och du behöver kontakta en professionell skadedjursbekämpare.

Vägglus

Stor som en äppelkärna när den är vuxen. Ser du något som liknar små prickar efter en bläckpenna kan det vara vägglusens avföring. Lusen har under senare år blivit ett allt vanligare problem för villaägare då den följer med i packningen från utlandssemestern, och i begagnade möbler. Vägglusen lever på blod och professionell skadedjursbekämpning krävs.

Bananflugor

Ha inte frukt framme, samt häll hett vatten i vattenlås och golvbrunnar en gång per vecka. Så här gör du egna fällor: blanda 2 delar vinäger, 1 del sirap och 1 droppe diskmedel i en liten flaska – flugorna söker sig dit och fångas.

Brunråtta

Kan ta sig igenom hål av en enkronas storlek. Se till att inte bjuda på mat, vatten och bra boplatser i din trädgård. Täta alla hål i husgrunden så de inte tar sig in.

Getingar

Täta alla håligheter, dammsug bort mindre bon. Större bon, ta bort på kvällen då getingarna är ”hemma” – inneslut i en plastpåse (klä dig skyddande).

Kajor

Förse skorstenen med ett nät som täcker hålet, så de inte kan bygga bon.

Mjölbaggar

Städa skafferiet och släng allt som innehåller baggar! Förvara alltid mjöl och andra torrvaror i burkar med lock.

Möss

Täta hål i fasaden. De kan gnaga på elledningar – använd musfällor om de tagit sig in i huset.

Silverfisk

Helt ofarlig, men hittar du dem i vardags- eller sovrum kan det vara ett tecken på fuktskada.

Svartmyra

Ofarlig, men tidigt på våren vill de åt sötsaker. Håll rent hemma. Hittar du stället där de tar sig in, täta och torka av golvet – det tar bort deras feromonspår som får resten av myrkolonin att följa efter.

Har du frågor till oss?

Tveka inte att kontakta Villaägarnas Försäkringsservice. Vi hjälper dig mer än gärna med allt du undrar över!

Telefon0771 626 010

Mailforsakring@villaagarna.se