Växt i fönster med vita gardiner
Gröna växter i krukor
Gröna växter i krukor

Enkla gröna inomhusväxter 

Gröna växter borde finnas i alla hem! Inte bara som trendig inredningsdetalj – de här vackra bladen fungerar som luftrenare och fuktar den torra inomhusluften. Dessa lättskötta sorter passar även dig som saknar gröna fingrar.

Paradisträd (Crassula ovata)

En extremt lättskött väst då den är en suckulent med tjocka blad där vatten och näring samlas. Växten är allergivänlig och kan med fördel placeras i sovrummet. Den växer långsamt men kan bli gammal och ståtlig. Det är lätt att ta sticklingar – bara stick ner i fuktig såjord så rotar sticklingarna sig. När du vattnar, vattna rejält och låt sedan jorden torka upp innan nästa vattning.

Svärmorstunga (Sansevieria -trifasciata)

Kallas även bajonettlilja och är så tålig att den knappt går att ta död på och drabbas sällan av sjukdomar eller skadedjur. Svärmors-tunga har odlats i flera hundra år, men slog -igenom ordentligt på 1930-talet. Förr gick plantan ofta i arv från generation till generation.

Gullranka (Epipremnum aureum)

En tålig och snabbväxande häng- eller klätterväxt som sällan drabbas av skadedjur – perfekt för nybörjaren. Odla den i ampel eller låt den klättra på stöd (kan behöva bindas upp även om den har sugrötter att hålla sig fast med). När plantan blir äldre ändras bladens form till flikiga.

Trivs i halvskugga (i direkt sol bleks bladen, och står den för mörkt blir bladen enfärgat gröna). Vattna ordentligt så jorden blir genomvåt, låt torka upp mellan vattningarna. Ge svag näring från vår till höst, duscha då och då.

Guldpalm (Dypsis lutescens)

Kallas även arekapalm och kommer ursprungligen från Madagaskar men finns nu på många platser i världen. Den lär vara en av de mest effektiva luft-renarna och luftfuktarna bland krukväx-ter. Den är mycket känslig för kyla och vill aldrig ha under 18 grader så var försiktig med att köpa den vintertid då hemfrakten kan kosta den livet … Gillar ljus, men inte direkt sol.

Vårtaloe (Aloe humilis)

Har fått sitt namn av de små vårtliknande taggarna på bladen, men växten är allt annat än oattraktiv. Den dekorativa vårtaloen är en mycket lättskött och torktolerant växt som väldigt sällan drabbas av skadedjur eller sjukdomar.

Doktor Westerlund (Pelargonium -’Graveolens’)

Är av pelargonsläkte och har odlats i Sverige sedan 1790-talet. Sitt namn fick den i slutet av 1800-talet efter doktor Ernst Westerlund i Enköping som ansåg att dess doft renade inomhusluften och höll sjukdomar borta. Andra namn på den är rosengeranium och doftgeranium.

Doktor Westerlund förökas lätt genom toppsticklingar – knipsa av toppen av en gren strax ovanför ett blad. Sticklingen ska ha 2–3 blad. Sätt den i vatten och så snart rötterna börjat växa planteras sticklingen i jord. Förökas enklast under försommaren.

Garderobsblomma (Zamioculcas zamiifolia)

Är precis lika tålig som namnet antyder. Den tål att stå i skugga och glömmas bort långa perioder utan att ta skada. Största faran för en zamiakalla, som växten också heter, är att få för mycket vatten, då dör den. Damma av bladen regelbundet för att deras luftrenande egenskaper ska fungera bäst.

Hartassbräken (Phlebodium aureum)

En ormbunke för skuggiga hörn. Den har iögonfallande blågrå blad och är lätt att sköta eftersom den klarar sig med lite vatten. Den älskar dock att duschas då och då, helst med kalkfritt vatten i sprejflaskan. Hartassbräken kan växa sig riktigt stor, bladen kan bli en meter långa.

Text & foto: Minna Mercke Schmidt

 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.