Modernt kök med trägolv
Trägolv med sågspån

Ta fram gammalt trägolv under korkmattan

Idag är trägolv mer populärt än någonsin. Men så har det inte alltid varit. Förr gömdes trägolvet ofta under under korkmatta. Följ våra tips för att ta fram trägolvet och få det i toppskick.

Förr i tiden stod trägolv lågt i kurs bland husägare. Det drog kallt och golven var svårstädade. Korkmattan var lösningen på de flesta av de här problemen. Under 1940-talet hade nästan varje hushåll korkmattor. Om du råkar ha en korkmatta där hemma men drömmer om ett trägolv kan det vara värt att ta ett titt under mattan.

Så här tar du fram gammalt trägolv

Följ våra fyra steg, för att få ditt gamla trägolv i toppskick.

1 Ta bort matta och underliggande board

 

Innan du börjar riva mattan är det bra att veta att många plastmattor från förr (innan 80-talet) kan ha ett undre lager som innehåller asbest. Det kan vara gråaktigt och sitter kvar i golvet och släpper från det övre plastskiktet när du börjar lyfta det. Är du osäker bör du först lämna in en liten bit till ett labba för analys, för du vill inte börja riva och få asbestdamm i hela huset. Om det är asbest måste auktoriserad asbestsanerare hjälpa dig med att ta bort mattan.

Om det inte finns asbest i mattan börjar du med att lirka upp lite av korkmattan i ett av rummets hörn med en kniv. När matthörnet är uppe en bit tar du en kofot och bänder loss mattan ytterligare för att därefter dra loss resten för hand. Den brukar gå ganska lätt. När mattan är borttagen gör du på samma sätt med boarden som ligger under. Boarden brukar vanligtvis vara spikad med nubb i plankgolvet. Försök att lossa den hel, då ökar chanserna att nubben följer med.

2 Ta bort nubb och spackla

När du fått loss boarden är det dags att dra loss nubben med en hovtång eller ett litet bräckjärn. Det kommer att bli små hål efter nubben i brädgolvet. Hålen kan du fylla igen med träspackel. För bästa resultat bör du använda ett spackel som är avsett för just det träslag ditt golv är gjort av. Låt sen spacklet torka enligt tillverkarens anvisningar.

3 Slipa gammalt trägolv

Nästa steg är att slipa ytan med ett fint sandpapper i träets längdriktning, aldrig tvärs fibrernas riktning. Dammsug sen rummet. Gärna i korsdrag. Tänk på att skydda golvlisterna med maskeringstejp.

4 Behandla trägolvet

Hur du sedan bör behandla golvet beror på tycke och smak. Det går att såpskura golvet, behandla det med oljefernissa, olja eller lacka det. Vilket du än väljer bör du följa tillverkarens anvisningar för hur produkten ska användas och vilka redskap och verktyg som du bör använda.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.