– Sluta använda duschen direkt om du upptäcker någonting som tyder på en fuktskada. Även en minimal vattenläcka ger en stor skada på sikt, konstaterar Ulf Antonsson, certifieringsingenjör på SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut. Tar sig vattendropparna genom våtrumsskyddet och letar sig in i golvkonstruktionen ruttnar golvet bort till slut.
De största skadorna orsakas av vatten från golvbrunnen
Håll golvbrunnen ren
– De största skadorna orsakas av vatten från golvbrunnen. Det viktigaste är att hålla rent i den så att det inte uppstår en liten sjö, säger Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.
Om vattnet rinner undan som det ska är vattentrycket mot tätskiktsanslutningarna inte så stora, men om vattenlåset är igensatt av hår och smuts rinner vattnet undan långsamt och blir därför stående i golvbrunnen. Det leder till ett vattentryck mot anslutningarna som kan orsaka skador om tätskiktet inte är helt intakt.
Limma eller tejpa istället för att borra hål
Det är vanligt att tätskiktet punkteras när hål borras för att sätta upp saker i närheten av duschen och badkaret. Det är inte nödvändigt. Det finns limmer och tejper som är så starka att det du sätter upp sitter som berget. Vill du sen byta ut duschstången använder du en ståltråd och skär loss limfogen mellan stången och kaklet.
Borrar du ändå hål i kaklet och tätskiktet för att sätta upp en duschstång ska skruvinfästningen tätas med våtrumssilikon enligt tillverkarens instruktioner.
Se upp för bubblor och imma
Golvbrunnen bör kontrolleras med jämna mellanrum. Märker du att brunnen eller klämringen sitter löst, klinkerplattor lossnar, eller att badrumsmattan bubblar sig runt den måste det åtgärdas direkt. Men skador uppstår även på andra ställen. Tecken på skador är bubblor i plastmattan, att skarvar öppnar sig eller att det låter tomt när du knackar på en kakelplatta.
Det är även viktigt att se till att fukten i badrummet ventileras bort effektivt. Vattenångan i badrummet kan, om den inte ventileras bort, till exempel söka sig upp genom taket och orsaka mögel och röta i konstruktionen, eller på vinden. Det går givetvis inte på en vecka, men efter några år är risken att du stå där med en komplicerad och kostsam renovering.
Har du fortfarande imma på badrumsspegeln efter 20 minuter? Kolla då badrummets ventilationssystem. Imman kan bero på att ventilationskanalerna är igensatta, att badrumsdörren är för tät och det behövs mer tilluft eller att frånluftsfläkt inte är rätt inställd.
Patrik Wendelius konstaterar att luftflödet ut ur badrummet bör vara minst tio liter i sekunden för att ytor som blivit blöta ska torka inom rimlig tid.
– Annars ökar risken för att du får påväxt av mögel på till exempel silikonfogar och andra ytor, säger han.