Det brukar finnas två typer av fogar i badrum. Kakelfogar och mjukfogar av våtrumssilikon. Kakelfogarna sitter vanligtvis mellan kakelplattorna i golvet och på väggen. De fyller ingen direkt praktisk funktion utan är där av estetiska skäl, liksom mjukfogar av våtrumssilikon som exempelvis monteras i hörnen eller där rörelser kan uppstå. Fogarna i sig gör med andra ord inte våtrummet tätt.
- Det är tätskiktet bakom kakel och mjukfog som gör våtrummet tätt och håller fukten borta, säger Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.
Tvätta rent missfärgade fogar
Smuts och kalkavlagringar fastnar lätt på kakelfogar eftersom de har en råare yta. Det brukar bli extra smutsigt i duschen där fogarna ständigt är i kontakt med vatten, vilket leder till kalk- och järnavlagringar. Tvål, hud och fett är andra orsaker till att fogarna kan bli extra smutsiga just i duschen.
Städar du regelbundet räcker det ofta att torka rent fogarna med vanligt rengöringsmedel. Men om smutsen sitter djupt eller om det finns mikrobiell påväxt och avlagringar på fogarna behöver du plocka fram ett starkare rengöringsmedel. Speciellt mikrobiell påväxt brukar vara svårt att få bort från silikonfogar om du använder vanligt rengöringsmedel.
Tänk på att alltid använda gummihandskar och var försiktig när du använder starka rengöringsmedel
- Det finns speciella rengöringsmedel i sprayflaskor eller så kallade i wipes som du kan hitta i kakelbutiker eller välsorterade brädgårdar. Tänk på att alltid använda gummihandskar och var försiktig när du använder starka rengöringsmedel eftersom andra detaljer kan ta skada. Duschväggen och keramikplattor kan bli missfärgade. Det finns särskilda rengöringsmedel för svartmögel som du exempelvis hittar i välsorterade livsmedelsbutiker och på byggvaruhus, säger Malte Rungård.
Rätt färg på fog
Ibland kan mögel, smuts och avlagringar sitta så djupt att det inte går att få bort. Eller så har du helt enkelt tröttnat på de missfärgade fogarna. Ett problem kan vara att du har valt fel färg på fogen från början. Vita fogar blir exempelvis ofta lättare missfärgade än gråa. Helt svarta fogar kan också vara problematiska eftersom allt vitt framträder tydligt. Det som såg snyggt ut i affären kan alltså se helt annorlunda ut efter några års användning.
Missfärgade fogar blir som nya med fogfärg
Smuts som inte går bort och andra missfärgningar kan du trolla bort genom att måla fogarna med fogfärg eller en fogpenna. Det är viktigt att du tvättar rent fogarna ordentligt innan du börjar för att få ett jämt och varaktigt resultat. När fogarna är rena målar du helt enkelt fogarna med fogfärg som vinna att köpa på de flesta bygg- och kakelvaruhus. För mindre ytor kan du med fördel använda en fogpenna. Passa på att välja en nyans där framtida smuts inte syns lika lätt.
Hur får du bort gammal fog?
Om du vill byta ut dina kakelfogar går det att hyra eller köpa så kallade multimaskiner. De är specialanpassade för att kratsa ur fogen. Eller så kan du använda en fogkrats med hårdmetallegering för kakel och klinker och kratsa för hand. Men ha i åtanke att det är ett tålamodskrävande arbete och att kakelplattans emalj lätt kan bli repig. Har du aldrig kratsat fog förut kan du räkna med att varje platta kan ta 5–10 minuter.
Lättare att byta fogar av våtrumssilikon
Det är betydligt enklare att byta fogar av våtrumssilikon. De är mjuka och lossnar lättare. Om silikonfogen har lossnat eller fått mikrobiell påväxt kan det vara idé att byta den istället.
- Det är inget konstigt att fogar av våtrumssilikon behöver bytas. Visserligen finns det ett medel i våtrumssilikon som motverkar mikrobiell tillväxt, men styrkan i medlet klingar av efter några års användning, säger Malte Rungård.
Fixa missfärgade fogar – 6 tips
- Tvätta regelbundet: Använd vanligt rengöringsmedel för att torka rent fogarna. För djupare smuts, använd starkare rengöringsmedel som finns i kakelbutiker eller brädgårdar.
- Använd speciella rengöringsmedel: Särskilda rengöringsmedel i sprayflaskor eller i wipes kan hjälpa till att avlägsna svartmögel. Var försiktig med starka rengöringsmedel för att undvika skador på andra ytor.
- Måla om fogarna: Om smuts eller missfärgningar är svåra att få bort, prova att måla om fogarna med fogfärg eller en fogpenna. Välj en nyans som minskar synligheten av framtida smuts.
- Byt ut kakelfogar med multimaskiner: Hyr eller köp multimaskiner som är specialanpassade för att ta bort fogar, eller använd en fogkrats med hårdmetallegering för kakel och klinker.
- Byt ut fogar av våtrumssilikon: Byt ut fogarna om de har lossnat eller fått mikrobiell tillväxt. Våtrumssilikonfogar är mjuka och enklare att ta bort än kakelfogar.
- Välj rätt färg för finare fogar: Tänk igenom ditt färgval på fogarna för att de ska se fina ut längre. Gråa fogar och nyanser som döljer smuts är ofta att föredra över vita eller helt svarta fogar.