Besiktning och underhållsplan
Använd besiktningsprotokollet som en grund för underhållsplan. Kolla energideklarationen - det kan finnas enkla grepp för att spara energi. Gör en radonmätning - det kostar väldigt lite.
Skaffa en rejäl husförsäkring. Etablera kontakt med grannarna. Ordna bra belysning kvällstid på tomten. Och inte minst - dra nytta medlemskapet med kunskap och rabatter hos Villaägarna.
Planera gärna men njut också
Kartlägg alla områden där du behöver göra förbättringar samt de projekt du är sugen på och gör därefter en rimlig prioritering och tidsplan. Man ska inte bara jobba utan även njuta av sitt nya boende så det är viktigt att inte ha orimliga förväntningar.
Även viktigt att planera tillsammans om man är fler i hushållet så bägge är delaktiga annars blir det lätt slitningar i förhållandet. Mao planera tillsammans och njut av ert nya hus!
Tänk på uppvärmning & täta huset
Ett tips från oss som nya (& unga) husägare är att ta och renovera det som i längden sparar in ekonomiskt så som nytt uppvärmningssystem, morderna fönster, fiberanslutning och etc.
Snyggt kök och badrum får man ta sen och varför inte lägga undan de pengar du har sparar in på dyra el och tele/internet räkningar. Vips så har man kapital till ett nytt kök.
Dokumentera!
Videofilma internt och externt i det nya huset innan förändringar görs. Först utan möbler, mattor etc. och sedan när det är möblerat. Förvara gärna på disk i bankfack eller på annan adress.
Skaffa en huspärm där samtliga införskaffningar och åtgärder till/på huset dokumenteras med pris, tidpunkt, fakturor, kvitton etc. förvaras. Förvara gärna scannat kopia på dator eller i "molnet".
Bli medlem i Villaägarna
Som nybliven och förstagångs-husägare är det mycket att sätta sig in i: Reparation & -renovering, Fastighetstaxering & -deklaration, Försäkrings- & inbrottsskydd och mycket mer.
Gå med i Villaägarna - de har svar på alla dina frågor och ger dig fina rabatter på allt kring ditt nya boende!
Börja med taket
Kolla att yttertaket är tätt och intakt, åtgärda fel vid behov. Kolla dräneringen runt husgrunden, åtgärda fel vid behov. Se över uppvärmningen, byt till någon form av värmepump om uppvärmningssystemet är gammalt. Lägg sedan pengar på kök och bad om det är nödvändigt.
Ta ett projekt i taget
Ett projekt i taget! Det är lätt att sätta fart med alla projekt på en gång men av erfarenhet blir inget helt färdigställt. Fokuserar man på ett projekt i taget så har man större chans att få saker gjorda. Det är heller ingen brådska med att förändra hela huset, känn efter först!
Ha koll på pengarna med en budget
Gör en budget! Se i första hand om skalskyddet på huset dvs tak, fasad och grund. Bli medlem i Villaägarnas Riksförbund, du tjänar in avgiften många gånger om med rabatterna du får på materialkostnader. Ta tid att njuta av friheten med ett eget boende!
Lär känna dina grannar
Skapa en bra relation med dina grannar! Där finns mycket att vinna som samverkan mot brott, tips om bra hantverkare, tillsyn av varandras barn i området, vattna blommor med mera.
Få koll på pengarna med underhållskonto
Gör en underhållsplan efter det att man gått igenom de förändringar och önskemål som man planerat.
Sätt också prioriteringar på åtgärderna och planera finansiering genom att sätta av regelbundna summor på ett speciellt "underhållskonto" som bara används till t.ex. material och hantverkare.