- Egentligen är begreppet tomtgräns knepigt eftersom det inte finns något fysiskt område som är en tomtgräns. Antingen är det din eller grannens sida, berättar Lena Rönngren, chef för rådgivningsavdelningen på Villaägarna.
Att sätta upp ett staket direkt intill grannens tomt är inte något som Lena Rönngren rekommenderar.
- Rent juridiskt har du rätt att sätta upp staketet direkt intill grannens tomtgräns. Men det kan vara problematiskt eftersom du då behöver gå in på din grannes tomt för att exempelvis måla om den andra sidan av staketet. Det bästa är därför att sätta staketet en liten bit in på den egna tomten så du kan gå på båda sidorna av staketet utan att behöva gå in på grannens tomt, säger Lena Rönngren.
Gemensamt staket
Lena Rönngren menar att det kan vara problematiskt att äga ett staket tillsammans med grannen.
- Ni har då båda ansvar för skötseln av staketet och ni måste vara överens om alla åtgärder. Din granne kan till exempel inte måla om staketet och kräva dig på pengar. Om du ska måla om och vill att grannen ska vara med och betala behöver ni avtala om det, säger Lena Rönngren.
Att strunta i grannen och på eget bevåg fixa till staketet kan bli dyrt.
- Risken är att du blir ersättningsskyldig mot grannen. Ska du till exempel riva ett gemensamt staket är det viktigt att du först kommer överens med din granne, säger Lena Rönngren.
Skriv ett samäganderättsavtal
Om du vill äga ett staket tillsammans med grannen och är orolig för hur det ska gå, har du alltid möjlighet att skriva ett samäganderättsavtal, menar Lena Rönngren.
Den lag som gäller vid gemensamt ägande heter lagen om samäganderätt och är till stora delar möjlig att avtala bort och ersätta med egna regler.
- Du kan exempelvis avtala om hur mycket pengar ni ska lägga på staketet och hur ofta staketet ska underhållas. Avtalet kan ni skriva själva och är du osäker på något kan du alltid ringa oss på Villaägarna, säger Lena Rönngren.