1 Adressändring
Anmäl din flytt på adressandring.se. Då får flera myndigheter din nya adress automatiskt. Det är bra att göra 1–2 veckor före flytten. Beställer du ingen eftersändning returneras din post till avsändaren från den dagen som nya ägaren är skriven på din gamla adress.
2 El, gas och vatten
Säg upp gamla abonnemang och teckna nya. Gör slutavläsning sista dagen både i huset du flyttar från och det du flyttar till.
För att elen ska fungera i ditt nya hus behöver du teckna ett elnätsavtal med den elnätleverantör som äger elledningarna i det område du flyttar till. Du behöver även teckna ett elavtal med ett elbolag. Du kan alltså inte välja elnätsleverantör, men däremot elbolag.
Se till att välja ett elavtal med el från fossilfria energikällor som till exempel vind, sol eller vatten.
3 Försäkring
Kontakta ditt försäkringsbolag med fakta om det nya huset. Passa även på att fråga om dina villkor när du flyttar, till exempel om något går sönder eller försvinner under flytten. Vid en flytt kan många förutsättningar i boendet förändras, så vi rekommenderar att du ser över dina försäkringar. Kontakta Villaägarnas FörsäkringsService på 0771-626 010 eller forsakring@villaagarna.se så hjälper vi dig att se över dina behov.
4 Bredband
Här är ett gott råd att vara ute i extra god tid med såväl uppsägning som nytt abonnemang.
5 Sophämtning
Kontakta kommunen du flyttar till för att ordna med sophämtning. Gör det gärna ett par veckor före flytten.
6 Hemtelefon
Kontakta din telefonoperatör för flytt av ditt nummer. Hur snabbt flyttningen görs varierar hos de olika operatörerna men det är bra att vara ute en vecka i förväg.
7 Flyttfirma
Anlita en flyttfirma som följer Bohag 2010 (allmänna flyttbestämmelser för konsument). Kolla gärna att det finns yrkestrafiktillstånd från Transportstyrelsen. Saknas detta, täcker inte firmans försäkringar om ditt bohag förstörs vid till exempel en trafikolycka.
8 Klimatsäkra bostaden
Precis som du rensar i förrådet för att inte flytta med onödiga saker kan du se över din nya bostad för att bli mer klimatsmart. Att välja ett fossilfritt elavtal är en bra början, men det finns mer att göra.
Till exempel kan du studera bostadens energideklaration för att få inblick i hur mycket energi som används vid uppvärmning, varmvatten och hushållsel. Du får också ta del av besiktningsmannens åtgärdsförslag, så att du optimerar din energianvändning på bästa sätt. Kanske är det läge att installera värmepump eller solceller? Med en bergvärmepump kan du bibehålla komforten men till ett lägre pris. Om du har en elpanna minska ditt elbehov med upp till 70-80% för varmvatten och uppvärmning. Och behöver du köpa nya vitvaror eller ny teve är det bra att välja produkter med bästa möjliga energiklassning för även som skillnaden kan det bli stora kostnader för det är åtta till tio år tills vi byter nästa gång du byter eller 2000 tvättar i maskin.
9 Hemlarm
Har du hemlarm i bostaden du flyttar från och vill ta med dig det, så hjälper ditt larmbolag dig med det om du kontaktar dem. Finns det inte hemlarm i den bostad du flyttar till, rekommenderar vi att du installerar ett godkänt hemlarm med skydd mot inbrott och brand. På villaagarna.se/formaner hittar du förmånliga erbjudanden på hemlarm.
10 RUT-avdrag för flytt
Tänk på att du kan få RUT-avdrag när du anlitar en flyttfirma. Det innebär att du endast behöver betala 50 procent av arbetskostnaden.
Kontrollera gärna att den firma du ska anlita följer Bohag 2010 (Allmänna flyttbestämmelser för konsument) och har yrkestrafiktillstånd från Transportstyrelsen. Saknas detta, täcker inte firmans försäkringar skadan om ditt bohag förstörs vid exempelvis en trafikolycka.