I förarbetena till bestämmelserna om ROT-avdrag konstateras att risken för att en ansökan om skattereduktion inte beviljas ligger på utföraren av arbetet, det vill säga byggfirman.
- Hantverkaren måste genom avtal förbehålla sig rätten att kräva dig som köpare på ytterligare betalning om du inte får skattereduktion för utfört arbete, säger Aurora Svallbring, förbundsjurist på Villaägarna.
Fullpris beror på hur avtalet ser ut
Det är inget roligt besked från byggfirman att meddela att det inte finns något ROT-avdrag kvar. Men om det inte står i avtalet att du kan bli skyldig att betala en annan summa om ROT inte godkänns av Skatteverket, är Villaägarnas bedömning att du inte är tvungen att betala det högre priset. Byggfirman står för risken att avdraget inte betalas ut, men om beställaren har agerat på ett sätt som kan anses belasta denne, till exempel uppgett felaktiga uppgifter, blir det en bedömningsfråga.
- Svaret beror med andra ord helt och hållet på vad som är avtalat mellan dig och din hantverkare, säger Aurora Svallbring.
Frågan om ROT-avdrag har prövats i domstol
I ett par fall har denna fråga om ROT-avdrag prövats i domstol med lite olika resultat. I ett fall fick hantverkaren rätt eftersom det fanns avtalsunderlag där det framgick att reducerat pris skulle betalas om ROT-avdrag godkändes, annars skulle ett ”fullpris” betalas. I ett annat fall var det inte avtalat på något sätt, vilket resulterade i att konsumenten fick rätt och slapp betala den kostnad som motsvarade det uteblivna ROT-avdraget.