Maskrosor på sommaräng

Bli av med dina maskrosor

Maskrosorna kan snabbt ta över gräsmattan om de inte hålls i schack. Villaägarnas trädgårdsexpert Henrik Bodin berättar hur du kan bli kvitt dem på ett miljövänligt sätt.

- Jag rekommenderar att du gräver upp maskrosorna med ett maskrosjärn. Jag tycker inte att du ska använda bekämpningsmedel förutom i nödlägen eftersom de kan skada rötterna på andra växter i trädgården. Tar du däremot upp maskrosorna mekaniskt har du tröttat ut dem på en eller två säsonger, säger Henrik Bodin.

Att få med sig hela maskrosroten i ett ryck är det bästa.

- Det räcker att det blir kvar en bit av roten i jorden så kommer det ganska snart nya skott. Den nya maskrosen som kommer upp är dock försvagad och rycker du upp den en gång till blir maskrosen ännu mer försvagad. Till slut ger den upp, konstaterar Henrik Bodin.

Plocka maskrosor hela säsongen

Maskrosorna går bra att plocka under hela säsongen, men det är mest effektivt att ta dem tidigt innan de står i full blom eller har blommat färdigt. 

- Om du rensar maskrosorna när de står i full blom kan de fortfarande ha kvar så mycket energi i sig att de orkar producera livsdugliga frön trots att du har ryckt upp dem med rötterna och kastat dem på komposten, säger Henrik Bodin.

Maskrostips för köket

Det går faktiskt att äta hela maskrosen. Bladen kan till exempel användas i sallader och pesto och de innehåller mer protein och järn än spenat. De är ganska beska så det är smart att plocka dem tidigt på våren då de fortfarande är små och bladen inte lika beska. Tidigt på våren har bladen också mest C-vitamin i sig.

Blomman har en söt smak som liknar honung, vilket gör att du kan koka sirap eller torka dem till ett kryddstarkt te.

Rötterna kan du också ta tillvara. De fungerar utmärkt som utfyllnad i allt från gratäng till rårakor och paj. Kokar och maler du de morotslikande rötterna kan de också användas i bröd för att göra det mer poröst. Men tänk på att rötterna, på grund av sin beskhet, behöver kokas ett par gånger.

 

Källor: Alltomtradgard.se, Skogsskafferiet.se, Svenskhalsokost.se

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.