Idylliskt grön gräsmatta
Trädgård med välskött gräsmatta

Få en tät och grön gräsmatta

Drömmer du om en gräsmatta som gör grannarna gröna av avund? Med rätt knep och god skötsel kan till och med en trist brunruggig matta räddas. Här är våra bästa skötselråd för din gräsmatta!

Rätt skötsel är A och O för att få till en vacker gräsmatta. Tidig vårskötsel, sommarunderhåll samt vinterförberedelser spelar stor roll för gräsets välmående. Ett av de vanligaste misstagen bland ivriga villaägare är att stressa gräset genom att klippa det för kort under högsommaren när det är varmt och torrt.

Så klipper du gräs rätt

- Varannan vecka kan vara lagom om gräset har vuxit till sig. Och klipp inte för kort. En bra tumregel är att klippa 20–30 procent av grässtråna, säger Villaägarnas trädgårdsexpert Henrik Bodin.

Om du vill ha en tät och slitstark gräsmatta ska du alltså klippa ofta och ganska lite. Då skickar gräset signaler ner till rotsystemet som berättar att det behövs sättas fler skott.

När hösten anländer med kyligare temperaturer är det i stället dags att låta gräset växa. Grässtråna ska som kortast vara 5 centimeter, men heller inte längre än 10–15 centimeter. För långt gräs ökar nämligen risken för att gräset ska drabbas av svampsjukdomen snömögel.

Därför blir gräsmattan brun

Det kan vara frestande att klippa gräset kort. Du slipper klippa så ofta och det ser prydligt ut. Men om marken är torr är risken stor att gräset går i vila och blir brunt. Egentligen är det ingen större fara eftersom rötterna fortsätter att leva i jorden. När regnet kommer börjar gräset att växa igen, men det ser inte så fint ut.

- Klipper du gräset så kort att det går in i vila ger du ogräs och mossa chansen att etablera sig. Mossa brukar i regel trivas på skuggiga platser med fuktig jord som har lågt pH-värde, så kallad sur jord. Men det finns mossor som gillar torrt väder och de tar på samma sätt som ogräs chansen att slå rot när gräset är svagt, konstaterar Henrik Bodin.

Våga vertikalskära din gräsmatta

Ett bra sätt att göra gräsmattan mer tät och livskraftig är att använda en vertikalskärare framåt vårkanten. Den gör ett snitt några centimeter ner i jorden och delar rötterna. På så sätt ökar tillförseln av syre, näring och vatten till gräsmattan så att den blir tätare och mer slitstark. Men var försiktig med att ta fram vertikalskäraren för tidigt på året, då riskerar du att skada gräsmattan och bjuda in ogräset. Allra bäst tidpunkt att vertikalskära är sen vår eller tidig höst.

Vertikalskärare finns i flera varianter och prisklasser, både hand- och motordrivna. Vilken som passar dig beror på storleken på din gräsmatta och plånbok. I en perfekt trädgårdsvärld ska du vertikalskära din gräsmatta en gång om året. 

Därför ska du lufta gräsmattan

När du luftar gräsmattan får den lättare att ta upp både näring och vatten vilket både stärker den och gör den mer frodig. Har du en stor gräsyta att lufta är det enklast att använda en piggvält som du rullar över gräsmattan. Men det går också att få till en bra luftning med en vanlig trädgårdsgrep. Stick ner grepen cirka en decimeter i jorden och vicka den lätt fram och tillbaka. Arbeta dig över hela gräsmattan i täta rader. 

Ett tips är att vattna gräsmattan innan du börjar lufta för att mjuka upp jorden, det gör arbetet betydligt lättare. 

Mossa i gräsmattan? Så gör du

Efter vintern har mossan ett försprång före gräset eftersom den börjar växa vid lägre temperatur. Men du kan hjälpa gräset på traven genom att tidigt på våren fördela ut gödning som gör att gräset kan konkurrera med mossan. En tät gräsmatta motverkar nämligen spridningen av mossa.

Rätt läge att gödsla är när gräset börjar spira, ofta i slutet på april eller i maj. Allra bäst är att använda långtidsverkande gödsel.

Stödså och så gräs på våren

I slutet av maj eller början av juni är det dags för stödsådd. Genom att stödså varje år får du en gräsmatta som är tät, jämn och mer motståndskraftig mot ogräs.

– Det går naturligtvis bra att bara stödså på glesa fläckar, men resultatet kan då upplevas ojämnt eftersom det nysådda gräset blir tätare och grönare än resten av gräsmattan, säger Anette Johansson produktchef för Weibulls gräs och fortsätter:

– Till stödsådd är en långsamtväxande gräsfröblandning bra. Den kräver färre klippningar och passar utmärkt till robotgräsklippare. Med gräsmattedress får gräsfröna dessutom en bra såbädd och lite gödsel som ger en bra start på säsongen.

Maskrosor på gräss 1200x750.jpg

Få bort ogräs i gräsmattan

För att få bort ogräs finns tyvärr inga genvägar. Det mest effektiva vapnet mot ogräs är nämligen att se till att gräsmattan är så välskött att ogräset aldrig får chans att växa. Om du redan har fått in ogräs i gräsmattan ska du inte misströsta. Det går att bli kvitt. 

Börja med åtgärder för att öka livskraften i gräset och ge din gräsmatta bästa möjliga förutsättningar att konkurrera ut ogräset. Ett övertag av ogräs beror ofta på fel skötsel och/eller för näringsfattig jord.

Ta bort ogräset med valfritt trädgårdsverktyg för att ge plats till gräset. Det kanske är en bra uppgift för sommarlovslediga barn? Efter ett par regniga dagar är det enkelt att dra upp ogräset med bara händerna.

Dressa gräsmattan för en extra boost

Att ”dressa gräsmattan” betyder att man sprider ut så kallad toppdress, en grovkornig sand som tränger ner i marken och tillför luft i jorden. Det skapar bra förhållanden för gräset att växa snabbare och tätare. Det jämnar dessutom ut gräsmattan från gropar och förstör för mossan. Färdigblandad toppdress finns att köpa på trädgårdsaffärer och i välsorterade varuhus.

Rätt tid att dressa gräsmattan är sen vår eller tidig sommar. Börja med att klippa gräset och kratta bort det avklippta. Fördela sedan toppdressen i ett jämt lager över hela gräsmattan med hjälp av en kvast eller kratta, då sjunker kornen ner som bäst. Efter en vecka har toppdressen naturligt tagit sig ner i jorden och börjat arbeta för en finare gräsmatta åt dig.

För extra bra effekt kan du passa på att gödsla när du dressar gräsmattan. Sprid då ut gödsel över gräset innan du lägger på toppdress. Då fäljer näringen med kornen ner i jorden och ger en extra boost.  

Så anlägger du en gräsmatta

Om du behöver gräva ut trädgården för att dränera, har byggt ett nytt hus eller helt enkelt vill skrota grusplanen för en stor, mjuk, grön matta är det dags att lägga en ny gräsmatta från grunden.

Börja med underlaget. Området där gräsmattan ska läggas ska vara väldränerat, grovplanerat och bearbetat med en spade eller jordfräs (ca 30 cm djupt). Har du sandjord kan den förbättras med torvmull (3–6 cm). Har du lerjord ersätter du den med gräsmattejord (20–30 cm). Gödsla och fräs ner gödseln med jordfräs cirka 10 centimeter. Kratta. Ta bort eventuella stenar och rötter.

Vilket gräs är bäst att satsa på?

– Använd en gräsblandning som består av rödsvingel och ängsgröe, eller köp en färdig matta som är odlad med denna blandning. Tyvärr finns det firmor som levererar färdiga gräsmattor som är odlade med en billig blandning, för att hålla kostnaderna nere. Tänk på att du ofta får den kvalitet som du betalar för! Det gäller även om du ska så själv: det finns fröer som kostar 79 kr per kilo istället för 200 kr, och om man väljer det billigare lurar man sig själv på sikt, tipsar Olle Berg, ägare till en av Sveriges finaste gräsmattor och författare till boken Gräsmattan – så lyckas du! 

gräsmatta.jpg

Rullgräs ger snabbt en grönskande villaträdgård

En färdig gräsmatta på rulle är det bästa sättet att snabbt få en grönskande villaträdgård. Du slipper dessutom en massa ogräs som kan ta flera år att bli av med.

Börja vid en rak kant och lägg gräslängderna som ett tegelstensförband så att tvärskarvarna inte hamnar mot varandra. Pressa ihop skarvarna. Använd en gallervält när du är klar så att rötterna når underlaget. Avsluta med att vattna rikligt.

Så gräsmatta själv

Så alltid i fuktig jord. Sprid fröna för hand för jämnast resultat och dela gärna upp området i mindre delar, så att det blir enklare att fördela fröna. Mylla ner fröna grunt med en lövräfsa. Platta till ytan, gärna med en gallervält. Håll frön och jord fuktiga i tre till fyra veckor efter sådd.

Skötseltips för din gräsmatta på sommaren

  • Gödsla. Helst var sjätte vecka. Gödslet bidrar till att gräset trivs bättre och hjälper till att konkurrera ut ogräs och mossa.
  • Klipp ofta. Speciellt i början på sommaren då gräset växer mycket. Det gör gräsmattan tätare och mer slitstark.
  • Klipp inte ner gräset mer än en tredjedel, det vill säga under grässtråets så kallade tillväxtzon.
  • Klipp ner gräset i omgångar om det har vuxit mycket. Klipper du för kort på en gång riskerar gräset gå in i viloläge och bli brunt.
  • Vattna varje kväll om vädret är torrt. Att vattna på kvällen är smart för då ger du jorden möjlighet att suga upp vattnet innan det dunstar bort. 

Läs om hur du kan skapa din drömträdgård.

Att skapa din drömträdgård efter att du flyttat in i ditt nya hus kan vara överväldigande. Läs våra experttips om planering och genomförande för en smidig process!

Digging.svg

Planera din trädgård

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.