Fåtölj med växter i bakgrunden
Lila och gröna sticklingar
Lila och gröna sticklingar

8 enkla sticklingsväxter

Vad har du på fönsterbrädan? Kanske några av dessa sorter? Här är några vanliga krukväxter som det är lätt att fixa fler av.

Elefantöra

En enkel inkörsport till ett tyngre sticklingsberoende, eftersom den levererar sticklingar utan att du behöver göra något själv. Bredvid moderplantan växer det upp mini­plantor, som du sedan kan klippa av och rota i glas eller plantera direkt.

Palettblad

Det finns många olika sorters palettblad med blad i olika färger och former, men sticklingar tas på samma sätt på alla. Klipp av ett toppskott, ta bort de nedersta bladen, rota i vatten. Rötter kommer efter någon vecka, nästan oavsett hur du har klippt sticklingen.

Karlbergare

Liknar palettblad – de tillhör båda familjen kransblommiga växter – och är lika enkel att ta sticklingar av, de tas på exakt samma sätt. Om en gren går av kan den nästan rota sig själv, så växtvillig är den.

Pelargon

Klipp av en färsk, mjuk, topp över ett bladpar, klipp bort de nedersta bladen från sticklingen (spara 2–3 stycken) och rota i vatten eller plantera direkt.

Kaktusar och suckulenter

Suckulenter eller fetbladiga växter får nya utväxter som kan brytas av och bli små plantor. De kan se lite olika ut beroende på sort, men tekniken är densamma. Plocka av utväxten, låt gärna snittytan torka upp lite (sätt alltså inte i vatten!) och plantera den sedan direkt i sandblandad jord. Viktigt att inte vattna för mycket!

Lavendel

Lavendel beskärs i maj ungefär, för att jämna till och forma plantorna. Avklippet kan nästan slå rot av sig självt, eftersom det är så villigt att rota sig. Klipp bort en topp, ta bort de nedersta bladen och plantera den i sandblandad jord. Snart har du en hel rad med lavendel, fast du kanske bara köpte en planta från början.

Tusenmoder/Livsblad

Har du en så kallad tusenmoder eller livsblad är det nästan svårt att inte föröka den. Sticklingarna växer ut som små miniplantor på bladens kanter, trillar ner på jorden och rotar sig av sig själva.

Gullranka och murgröna

Många häng- och klätterväxter förökas på samma sätt, du klipper bort en bit – både toppen och valfri bit längre in på stammen kan bli nya plantor – tar bort de nedersta bladen, rotar i vatten och planterar sedan. 

Text: Helena Skoog
Foto: Carina Gran

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.