Vattnar sticklingar i plastkruka
Sticklingar
Sticklingar
Premium

Lyckas med dina sticklingar

I ett av de stora växthusen i Botaniska trädgården i Göteborg står trädgårdsmästaren Anna-Carin Ek bland pelargonerna med en sekatör i handen. Hon visar var hon ska klippa den nya sticklingen – först ovanför ett bladpar, för moderplantans skull, och sedan under det nedersta bladparet på sticklingen.

– Det är viktigt att klippa bort bladen på sticklingen så att det är kanske två–fyra blad kvar i toppen. Den har ju inga rötter än, som kan suga upp vatten, men den ska ändå kunna försörja den bladmassa som finns kvar. Därför måste man ta bort en del av bladen för att den ska orka bilda rötter, förklarar hon.

En bild som visar citattecken-ikon i svart-vitt.

Våga testa! Det värsta som kan hända är att sticklingen inte tar sig

Anna-Carin Ek

Rota sticklingen i vatten först 

Hon berättar att det oftast är bra att rota sticklingen i vatten först och sedan plantera den i jord, men vissa sticklingar går bra att sätta direkt i sandblandad jord. Pelargoner till exempel.

– En del är bättre på att få det att lyckas i jord och en del lyckas bättre i vatten. Det värsta som kan hända är ju att sticklingen inte tar sig, så man behöver inte vara rädd för att testa. Du kanske till och med lyckas med någon växt som egentligen är svår, för att du råkar göra helt rätt, även om du inte har kunskapen.

När sticklingen ska rotas i vatten är det bra om vattnet täcker ”noderna” på stammen, där de avklippta bladen tidigare satt. Det är där, eller där i närheten, som rötterna sedan växer fram.

Det är viktigt att fylla på med nytt vatten i vasen och att byta vatten ibland.

- Om sticklingen börjar få rötter och man inte hinner kruka den, så börjar rötterna suga vatten och då måste man fylla på oftare.

Välj ett skott utan blomknopp

Det är bäst att välja ett skott utan blomknopp, men om det inte finns något sådant – om alla växtens färska toppar har blommor – så tar du helt enkelt bort blommorna. Även det för att sticklingen ska kunna lägga all sin energi på att skapa rötter.

– När den har fått rötter sätter du den i en kruka med planteringsjord, så att alla rötter kommer under jord och resten av sticklingen är ovanför. Sedan trycker du till jorden och vattnar ordentligt. Men det är viktigt att låta krukan torka upp lite innan nästa vattning, så att de nya rötterna inte får syrebrist i jorden, säger Anna-Carin Ek.

Så kan du få sticklingar att föröka växter 

  1. Hitta en färsk topp, som är mjuk och livfull. Klipp av den precis ovanför ett bladpar, så att det inte blir någon ”stubbe” kvar på moderplantan. Sticklingens storlek beror lite på växten, men en lagom storlek brukar vara en topp med 3–4 bladpar.
  2. Klipp bort "stubben" nedest på sticklingen, precis under närmsta bladpar. Klipp sedan bort de nedersta bladen, så att det blir 2–4 blad kvar på sticklingen.
  3. De flesta sticklingar rotas i vatten. Sätt den i en vas och låt vattnet täcka noderna, där bladen tidigare satt.
  4. När sticklingen fått rötter planterar du den i en liten kruka med planteringsjord. Vattna ordentligt, men låt den sedan torka upp lite innan du vattnar nästa gång. När sedan plantan rotat sig ordentligt i jorden är det dags att plantera om den i en lite större kruka. Men gå inte upp för mycket i storlek utan öka steg för steg för varje omplantering.

Bästa tipsen för att lyckas med sticklingar

  • Vattna inte för ofta eller för mycket, då kan de nya rötterna få syrebrist.
  • Knipsa bort alla blommor och blomanlag. Sticklingen orkar inte både ge näring åt blommor och bilda rötter samtidigt.
  • Det går bra att sätta flera sticklingar i samma kruka, men se till att de får tillräcklig plats att växa och inte skuggar varandra. Om du sätter sticklingarna i var sitt hörn av en fyrkantig kruka får fler plats.
  • Vissa sticklingar växer istället upp vid sidan av moderplantan. Då knipsar du helt enkelt av det nya skottet och planterar det direkt i en kruka, eller rotar det i en vas.
  • Våren är bästa tiden att ta sticklingar, när ljuset har kommit tillbaka och många växter skjuter nya, färska skott.

Text: Helena Skoog   
Foto: Carina Gran

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.