- En mus kan ta sig in genom ett 6–7 mm litet hål. Det går att jämföra med diametern på en penna, säger Thomas Persson Vinnersten på Anticimex.
Mössen gnager på allt som kommer i deras väg så länge det är mjukare än järn. De har en speciell tanduppsättning med emalj endast på framsidan av tanden, vilket gör att baksidan nöts snabbare. Tanden slipas alltså ner av nötningen. För att kompensera för nötningen växer de flesta gnagares framtänder hela livet med cirka 10–11 centimeter per år.
Kortslutning är största risken i ditt hus
Den största risken med gnagandet är att mössen kan orsaka kortslutningar när de gnager på elledningar. I värsta fall kan det ge upphov till brand. Och lyckas musen gnaga sig igenom ett vattenrör kan du drabbas av tråkiga och dyra vattenskador.
Mössen kan också göra hål i gipsplattor och lämnar spillning efter sig. Dessutom förstör mössen livsmedel. Favoritmaten är frukt, frön och gryn. Tvål och stearinljus slinker också ner i brist på annat.
Mössen ger sig på inredningen
Att tvålen äts upp kanske inte är hela världen. Desto värre är det om mössen ger sig på inredningen. Allt med stoppning ligger i farozonen. Madrasser, kuddar och täcken brukar vara populära att mumsa på, men också isoleringen i väggar och golv. Möss gillar nämligen att gnaga fram tunnlar i stoppning och isolering för att bygga bo och bunkra mat. Om du har möss i huset är det därför inte ovanligt att höra trippande ljud i väggar och golv när alla har gått och lagt sig för kvällen.
Du får inte använda bekämpningsmedel mot möss
Sedan 2020 får privatpersoner inte längre får använda bekämpningsmedel mot möss efter beslut från Kemikalieinspektionen. Orsaken är att det under 2019 kom in ärenden om misstänkta förgiftningsfall av katter. Det blev då uppenbart att felaktig användning av ämnet alfakloralos kan riskera andra djurs hälsa. Om du har gammalt bekämpningsmedel mot möss ska det därför lämnas på en återvinningscentral.
Sätt ut slagfällor!
Möss är duktiga gnagare, men med rätt åtgärder kan du åtminstone fördröja processen för dem att ta sig in i huset.
- Kanske går mössen till grannens hus om det är svårt att ta sig in? Ett stalltips är att ha en katt som håller mössen borta. Vilda djur, som rävar och rovfåglar, skrämmer också bort gnagare, säger Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.
Nytt som gammalt hus letar sig mössen ofta in ändå, berättar Malte Rungård. Det viktigaste är att sätta ut slagfällor innan mössen kommer in i huset.
- Ställ ut fällorna i krypgrunden, källaren och på vinden. Börja redan på hösten eller till och med sensommaren. Det är dock aldrig för sent att ställa ut fällorna, säger Malte Rungård.
Har du redan möss i huset?
Om du har fått in möss i huset är det slagfällor som gäller till att börja med. Du kan ladda fällorna med exempelvis nougat, jordnötssmör, leverpastej eller rökt korv. Ost är inte lika bra. Det är bara i filmens värld som möss älskar ost.
Det är viktigt att du tömmer fällorna ofta. Glöm inte att ha på dig handskar så att du inte drabbas av parasiter eller smittor.
Har du fått in rejält med möss är det dags att ringa Anticimex.
- Har mössen väl hittat in så kan vi på Anticimex hjälpa dig att sanera. Vi anpassar våra saneringsmetoder efter hur stort problemet är. I början av hösten räcker det kanske med råd och förebyggande åtgärder. Om det är många möss kan det behövas både slagfällor och i sista hand bekämpningsmedel, säger Thomas Persson Vinnersten.
Ingår skadedjursbekämpning i villaförsäkringen?
Oscar Egebrant på Villaägarnas Försäkringsservice, berättar att de flesta villaförsäkringar innehåller ett så kallat saneringsavtal där skadedjursbekämpning ingår. Annars kan du normalt välja det som tilläggsförsäkring.
- Om du får in möss i huset som du har svårt att få bort själv, har du i sådana fall goda möjligheter att få snabb hjälp av experter på skadedjursbekämpning. Kontrollera redan nu vad som ingår i just din villaförsäkring, så att du känner till vilket skydd du har mot oinbjudna gäster, säger Oscar Egebrant.
Tips och råd ute
- Ställ ut slagfällor i krypgrunden redan tidigt på hösten och töm dem frekvent. Det är dock aldrig för sent att sätta ut fällorna. Godkända fällor finns listade på Naturvårdsverkets webbplats.
- Gör huset så tätt som möjligt, det vill säga fixa trasiga källarfönster, dörrar som glipar och sprickor i grunden. Montera skydd i nederkanten av fasadpanelen, så kallade musband.
- Sätt metallnät på håligheter i grunden och ventiler med en maskvidd på högst 5 mm och minst 0,7 mm tjocklek på tråden (rostfritt, koppar eller mässing).
- Håll gräset kortklippt runt huset. Plantera inte heller buskar och träd nära fasaden, särskilt inte klätterväxter. Att ha det välklippt runt huset brukar göra det svårare för musen att ta sig in.
- Ställ inte ved, trädgårdsmöbler eller annat som ska förvaras inför vintern längs fasaden.
- Mata inte fåglar och ta helst upp frön som hamnar under fågelbordet.
- Sätt lock på sopbehållare och se till att komposten är placerad längre bort från huset.
- Håll rent under uteplatser och låga balkonger så att inte mössen får möjlighet att slå sig till ro.
Tips och råd inne
- Ha koll på vinden. Kartonger med kläder gillar mössen att bosätta sig i.
- Håll rent och fräscht i källaren och placera kartonger på hyllor.
- Ha inte mat framme. Se till att tömma skafferiet i sommarstugan.
- Lägg stearinljus i lådor.
- Ställ madrasser och soffdynor på högkant i den kallställda stugan.
- Försäkra dig om att genomföringar, till exempel under diskbänken, är täta. Glöm inte heller genomföringarna i fasaden för exempelvis el, vatten och avlopp.
Källor: Anticimex, Villaägarna