Detta behöver du
Material | Avlastningshylla | Verktyg |
Markskiva | 6 stycken konsoler | Spade |
Brädor, till gjutform | Trallvirke | Skottkärra eller hink, att blanda betongen i |
Finbetong | Skruv och plugg | Murslev eller planteringsspade |
Vatten | 4 krokar | Vattenpass |
Armeringsmatta | Brun lasyrfärg | Såg |
Markstenar | Borrmaskin | |
2 armeringsjärn | Grov pensel, till betongen | |
Olika stora stenar | Pensel, till färgen | |
Handskar | ||
Vit färg | ||
Grillgaller | ||
Ugnsplåtar |
Så här gör du
Först - hitta en lämplig plats för grillen. Vi valde att lägga en markskiva underst, det vill säga en brandsäker stenullsskiva. Gräv en grop för markskivan, så djup att själva skivan hamnar i marknivå. Kontrollera med vattenpasset att underlaget inte lutar, placera sedan markskivan i gropen.
För att gjuta bottenplattan - spika ihop en form av brädor och placera den ovanpå markskivan. Blanda betong, fyll ramen till hälften, lägg i armeringsmattan och fyll resten.
Använd skyddshandskar, långärmad tröja, andningsskydd och skyddsglasögon när du arbetar med betong - betong är frätande.
Medan betongen härdar, passa på att leta efter lämpliga stenar. Det går åt fler än du tror! När det är dags att mura grillens sidor - blanda lite betong i taget. Det är särskilt viktigt vid varm väderlek eftersom finbetongen härdar ganska snabbt. Du kan behöva täcka betongen med plast under arbetets gång för att förhindra sprickbildning.
Lägg en sträng betong på bottenplattans sidor, förutom framsidan. Placera de största stenarna på första varvet och fyll på med betong mellan dem.
Använd den grova penseln för att putsa betongen slät med lite vatten och ta bort det som råkat komma på stenarna. Lägg sedan ett nytt lager med betong och gör de övriga varven på samma sätt.
Det kan vara ett pyssel att få stenarna i jämnhöjd, kontrollera med vattenpasset. Kolla även höjden med jämna mellanrum genom att lägga en bräda mellan sidorna.
När stenarna nått den höjd där du vill att ugnsplåten för kolbädden ska ligga, spikas en ram av brädor som fylls med betong. Den måste vara så pass lång att den vilar på grillens båda sidor. Men för att den inte ska bli för tung, görs den inte lika djup som grillens insida utan enbart en ugnsplåts djup och bara några centimeter tjock.
När plattan härdat och murats fast, muras ett varv med markstenar på grillens sidor. Ett par mellanrum på två centimeter lämnas mellan markstenarna på baksidan, för cirkulationens skull.
Lägg på armeringsjärnen, som ska hålla grillgallren på plats. De ska vara så långa att de nästan når ända ut på grillens yttersidor.
Mura fast ytterligare ett varv med markstenar.
För att regnvatten ska kunna rinna undan från bottenplattan, läggs betong på den bakre delen med en lutning mot framsidan.
Borra hål i betongen för två konsoler på vardera sida av grillen och sätt fast dem med skruv och plugg.
Kapa trallvirket så att det passar grillen och måla brädorna. Sätt dem på plats och skruva fast dem i konsolerna.
Täck konsolerna med betong.
Måla markstenarna och betongen runt stenarna. Bottenplattan och en del av innerväggarna kan lämnas omålade.
Sätt fast ett par krokar på vardera sida av hyllan, för att hänga upp grillredskapen i. Gör eventuellt också hål för korgar med kryddor.
Grillen är färdig och redo att invigas!
Text & foto: Eva Olsson/JE Bild