De flesta trädgårdsmöbler är tillverkade för att stå utomhus med väder och vind som sliter på dem, vilket resulterar i att de blir smutsiga.
- För att förlänga livslängden är det viktigt att du förvarar dina trädgårdsmöbler enligt tillverkarens anvisningar. Ett kallförråd är exempelvis bra, men se upp med varmförråd då vissa träslag riskerar att torka sönder, säger Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.
Det är också smart att under säsongen försöka skydda möblerna så gott det går.
- Om det regnar är det bra att ställa dem på lut så att vattnet rinner av och sedan torka av dem med en trasa när solen tittar fram, säger Malte Rungård.
Tvätta utemöblerna regelbundet
Smuts, pollen eller annan mikromiljö kan skapa mikrobiell påväxt på dina utemöbler. Även luftföroreningar kan påverka, så som luften från trafik och fabriker i din närmiljö, eller den egna grillens sot.
Normalt räcker det att tvätta dina möbler kontinuerligt med en vanlig disktrasa och lite milt diskmedel. Om du exempelvis spiller mat på bordet, torka bort det omgående så slipper det kanske bli en flottfläck.
Ibland behövs en större tvätt av möblerna, förslagsvis på våren när du ställer fram – och täcker av dem. Blanda ihop diskmedel eller såpa med ett rengöringsmedel och tillför en skvätt ättika. Om utemöblerna är väldigt ingrodda med smuts och mikrobiell påväxt kanske du måste använda tuffare medel som fasadtvätt eller trallrent. Var försiktig och testa på en liten del av möbeln först så att den inte skadas. För att få vägledning om vad som gäller för just dina utemöbler är det bästa, som vi tidigare nämnt, att följa tillverkarens skötselråd.
- Blanda efter de anvisningar som står på rengöringsmedlets förpackning och utifrån hur smutsiga dina möbler är, säger Malte Rungård.
Så rengör du plastmöbler
Plastmöbler kan tvättas med tillverkarnas speciella tvättmedel. Det funkar även med tvättmedel för båt eller bil om de är miljövänliga.
- För att minska statisk elektricitet från plastmöbler finns det ett speciellt medel att köpa, men det fungerar även med vanligt sköljmedel till tvättmaskin. Ta lite sköljmedel på en trasa och lägg även på ett tunt lager på utemöblerna. Spola av där det eventuellt blev för mycket, säger Malte Rungård.
Behandling av utemöbler
Det är viktigt att tänka på att trämöbler kan behöva oljas in efter du har tvättat dem beroende på hur skarpt du blandar rengöringsmedlet eller hur starkt det färdigblandande medlet är.
Behandlingar ska, precis som tvätt av dina utemöbler, utföras enligt tillverkarens anvisningar. Vissa träslag ska behandlas och vissa är ganska feta i sig, som exempelvis teak som kan oljas in, men som får en fin grå lyster om de är obehandlade.
- Teak behöver ofta oljas in regelbundet om du inte vill ha denna silvergrå lyster, säger Malte Rungård.
Miljövänligt tips
Linoljesåpa
Vanlig grön eller gul såpa är miljömärkt och kan med fördel användas för att tvätta av dina utemöbler ett par gånger per säsong. Ett annat miljövänligare alternativ är linoljesåpa. Tänk på att linoljesåpa är starkt och kan göra vissa träslag ljusare. Testa därför gärna först på en möbels baksida innan du skrubbar av alla dina utemöbler.