Var noga med vattenslangen
Ett vanligt misstag är att villaägare glömmer vattenslangen i trädgården över vintern. Om vattnet i slangen når in i vattenutkastaren, alltså kranen i ytterväggen, kan röret frysa sönder.
Om röret har fryst sönder märker du det ofta inte förrän det börjar tina. Det är alltså viktigt att koppla loss vattenslangen från kranen och låta vattnet rinna ut ordentligt.
Det är extra viktigt om du har en vattenutkastare av äldre modell. En sådan vattenutkastare är vanligtvis inte självdränerande vilket gör att vattnet stannar kvar inuti.
Stäng av vattnet
Om du är borta länge eller har ett fritidshus som står tomt under vinterhalvåret, stäng av huvudkranen till vattnet. Det är viktigt att det inte finns vattentryck i ledningarna. Be en granne titta till huset om du misstänker att du glömt att stänga av huvudkranen.
Ett tips är att installera en så kallad vattenfelsbrytare, en konstruktion som övervakar systemet och bland annat stänger av vattnet vid läckage. Genom att koppla vattenfelsbrytaren till en app i telefonen kan du också själv stänga av vattnet när du vill.
Om du misstänker att ett vattenrör redan har frusit bör du också stänga av vattnet. Då kan du begränsa skadan när det sedan tinar och isproppen släpper.
Reglera värmen - minst 15 grader
En annan viktig sak att tänka på är att ha tillräcklig grundvärme i huset. Kolla upp vilket gradantal som gäller i ditt försäkringsvillkor. Ofta ska det vara minst 15 grader varmt på de mest utsatta platserna, exempelvis i ett diskbänkskåp mot en kall yttervägg. Ett tips är att lämna luckorna öppna så att värmen kan komma in i skåpet och förhindra att rören bakom fryser, säger Malte Rungård.
En del elbolag meddelar sina kunder via sms om strömmen går. Skulle du vara bortrest när larmet går är det bra att ha en granne som kollar till huset.
Se över din försäkring
Att ha koll på vilka aktsamhetskrav ditt försäkringsbolag ställer är viktigt. Det är ofta förhöjd självrisk vid frysskador.