Trygghetsrapport 2024: Nio av tio villaägare kände sig trygga

De flesta känner sig trygga i sina villaområden, det visar en enkät som Villaägarna har gjort bland sina medlemmar. Att många känner trygghet kan kopplas till de fördelar som kommer med att leva i hus.

I november 2024 frågade Villaägarna sina medlemmar om de upplevde trygghet i sina bostadsområden. 8 400 personer besvarade enkäten varav nio av tio uppgav att de känner sig trygga. Låg brottslighet i området och god kontakt med grannarna är de viktigaste förklaringarna.

- Det är positivt men kanske lite oväntat, med tanke på alla skjutningar och sprängningar som sker. Men jag tror att många samtidigt ser att Sverige inte är Bullerbyn längre. Högst upp på medlemmarnas önskelista står fler poliser och ökad polisnärvaro, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.

Hög trygghet kopplas till fördelarna med villaliv

Den höga tryggheten bland Villaägarnas medlemmar är till stor del kopplad till fördelarna med att bo i hus. Den fysiska utformningen av villaboenden upplevs som trygghetsskapande och främjar social gemenskap.

- Om man bor i ett tryggt villaområde och har god kontakt med sina grannar och dessutom har gjort vad man kan för att skydda sig mot till exempel inbrott så bidrar det till att man känner sig trygg, säger Lena Södersten.

Bland de 10 procent som inte kände sig trygga var huvudförklaringen oro för brottslighet, men även dålig belysning och brist på poliser.

Rapporten innehåller också en topp-tio-lista över de krav som medlemmarna tycker att Villaägarna borde ställa på politikerna kopplat till trygghet. Listan toppas av fler poliser och ökad polisiär närvaro, förebyggande åtgärder mot brott samt bättre belysning och tryggare miljö.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.